spot_img
spot_img

Brčko: Međunarodni eksperti sagledavaju stanje zaraze afričkom kugom svinja u Distriktu

spot_img
spot_img

Međunarodni eksperti zaduženi za zdravlje životinja boravili su danas u Brčkom i uvjerili se da je stanje zaraženih životinja afričkom svinjskom kugom u Distriktu pod kontrolom. Ekspertski tim čine predstavnici Svjetske organizacije za zdravlje životinja, predstavnici UN za hranu i poljoprivredu te Kancelarije za Veterinarstvo BiH.

Šef Odjeljenja za poljoprivredu, vodoprivredu i šimarstvo u Vladi Brčko distrikta Milenko Ninković apelovao je na sve građane i poljoprivredne proizvođače da smanje kretanje u zaraženim područjima, te da ne stvaraju paniku, a da će Vlada Distrikta što prije nadoknaditi šetu koja je nastala izbijanjem ove zaraze.

„Svi poljoprivredni proizvođači nemaju razloga za brigu jer će Vlada Distrikta učiniti sve da se vjerovatno iz sredstava rezervi, namiri kompletna nastala šteta“, rekao je Ninković.

Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Saša Bošković, rekao je na konferenciji za novinare da je stanje u opštini Bijeljina izuzetno teško kada je ova bolest u pitanju i da je do sada mirno uklonjeno više od 4.500 zaraženih svinja, te da se taj posao obavlja i danas.

„Ova bolest nije opasna za čovjeka nego za ekonomiju jedne zemlje jer je pogođena grana poljoprivrede koja se bavi proizvodnjom svinja,“ istakao je Bošković dodajući da se bolest pored sjeveroistočne BiH proširila i na Republiku Hrvatsku gdje su otkriveni slučajevi afričke kuge kod zaraženih divljih svinja na lokalitetu Gunje i grada Karlovca, te najavio i zajednički sastanak predstavnika nadležnih službi zemalja regiona.

On je rekao da se zajedno sa ekspertskim timom uvjerio da je situacija u Brčkom kada je zaraza afričkom kugom svinja pod kontrolom.

Pohvalio je brzu reakciju nadležnih iz veterinarske Službe Brčko distrikta koji su kako je rekao na vrijeme prepoznali bolest i adekvatno reagovali preduzimajući sve neophodne mjere zaštite.

Budimir Plavšić, regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije za područje Evrope ocijenio je da je ova bolest neizlječiva i da se jako lako i brzo prenosi što je problem globalnog karaktera i da se mjere koje se preduzimaju svode ne na iskorjenjivanje nego na kontrolu afričke kuge svinja.

„Broj država u Evropi gdje se bolest pojavila na žalost raste i širi se prenošenjem putem divljih svinja koja je rezervoar bolesti, a još brže ljudskim faktorom. Bolest se širi i prema istoku i došla je čak i do Kine gdje je uništila ogroman broj životinja i eutanazija je jedina mjera koja može donijeti rezultate,“ naveo je Plavšić dodajući da ne podstoji lijek za ovu bolest kako ni vakcina i da se jedino u slučaju afričke kuge svinja može preventivno djelovati i kontrolisati stanje na terenu.

Šef Pododjeljenja za veterinarstvo u Vladi Distrikta Stevan Radić rekao je da na području Distrikta ima ukupno 29 domaćinstava u kojima je potvrđena zaraza afričkom kugom svinja i gdje je eutanizovano 534 životinje.

„Sve lokacije su u selu Vučilovac i okolini osim po jedne u Plazuljama i Brezovom Polju koje smo izolovali i pratimo je. Do sada smo imali i u Marković Polju i Grbavici po jedno domaćinstvo koje smo sanirali i za sada pratimo situaciju,“ zaključio je Radić.

Ekspertski tim koji je danas u posjeti Brčkom savjetovao je sve građane da nema potrebe za širenjem panike jer se bolest ne prenosi na čovjeka, te da za sada ne postoje potvrde za one ljude koji su jeli meso zaražene svinje da imaju kliničke znakove bolsti.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img