spot_img
spot_img

Брчко: Медицинари и данас обуставили рад у знак подршке нападнутим колегама

spot_img
spot_img

Портпарол Јавне здравствене установе „Здравствени центар“ Салих Ибрахимбеговић, изјавио је да су медицински радници данас у знак протеста због учесталих напада на љекаре и медицинско особље симболично обуставили рад „пет до 12“ како би се солидарисали са нападнутим колегама.

Менаџмент Јавне здравствене установе „Здравствени центар“ Брчко у данашњем саопштењу за јавност најоштрије је осудио напад који се десио на докторицу породичне медицине и медицинско особље у амбуланти у приградском насељу Ријеке.

Ибрахимбеговић је апеловао на хитно рјешавање статуса односно заштите медицинских радника у кривичном законодавству Брчко дистрикта.

Предсједница Удружења љекара породичне медицине Брчко, докторица Мексида Јашаревић, осврћући се на немили инцидент, рекла је да свједочимо све чешћим вербалним и физичким нападима на здравствене раднике.

Докторица Јашаревић је подсјетила да су прије два дана у амбуланти у Ријекама нападнути медицински радници употребом силе и пријећењем ватреним оружјем.

„У том тренутку у амбуланти биле су двије медицинске сестре, спремачица као и специјалиста породичне медицине, а сукоб је настао због неиздавања дознака на које пацијент није имао право,“ рекла је Јашаревић.

Удружење љекара примарне здравствене заштите најоштрије осуђује овакав начин комуникације јер, према њеном мишљењу, сви проблеми се могу мирно ријешити.

Удружења доктора породичне медицине и медицинских техничара, посљедњих година су у више наврата апеловали на доношење законске регулативе на начин да се одредбама Кривичног закона медицински радници – професионалци заштите на радном мјесту.

Вођени Хипократовом заклетвом, медицински радници су ту да пруже здравствену помоћ и одговоре на потребе пацијената/корисника услуга у складу са прописима који регулишу цјелокупни здравствени систем. Немили догађај односно напад на наше медицинско особље је АЛАРМ да се што хитније надлежне институције требају позабавити сугурношћу медицинских радника, речено је из ЈЗУ „Здравствени центар“ Брчко.

 

 

 

(radiobrco.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img