Брчко: Мање плате за вријеме генералног штрајка - nula49.com
spot_img
spot_img

Брчко: Мање плате за вријеме генералног штрајка

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Скупштина Брчко дистрикта БиХ је у првом наставку 45. редовног засједања дала сагласност на допуну Правилника о платама, накнадама плате и осталим материјалним правима запослених у ЈЗУ „Здравствени центар Брчко“, а која се односи на умањење плата радника за вријеме генералног штрајка.

Предсједник Скупштине Синиша Милић рекао је да ово није репресивна мјера јер је штрајк здравствених радника одавно окончан договором представника радника и Владе Дистрикта, већ да се ради о нормативном заокруживању материје која се тиче права и обавеза радника када је у питању генерални штрајк.

„Послодавац има право на основу Закона о штрајку, а имамо и судску праксу која је то потврдила, да донесе, што је неопходно, акте који ће прецизирати начин плаћања радника за вријеме генералног штрајка“, појаснио је Милић.

Милић је истакао да подржава све активности Синдиката Брчко дистрикта које су усмјерене на побољшање материјално-правног статуса запослених и у јавном и у реалном сектору, те да су у том смислу остварени значајни помаци.

„Данас имамо одјељење надлежно за рад и радне односе. Убрзо ће се кренути у процес одређивања репрезентативности Синдиката и закључења колективног уговора, и доћи ће до повећања плата, али не на начин на који то Синдикат тражи. Треба наставити преговоре без уласка у генерални штрајк јер сам сигуран да има простора за један квалитетан договор који ће, нарочито, испоштовати оне са најнижим примањима у Брчко дистрикту“, рекао је предсједник Милић.

Предсједник сматра да је гро проблема у јавном сектору настао 2019. године када је донесен нови закон о платама. Истакао је да је једини био против тог закона који је, како каже, пропустио да вреднује и оне службе које раде у посебним условима.

Скупштина је усвојила Извјештај о раду и финансијском стању ЈП „Лука Брчко“ за период 1. јануар – 31. децембар 2022. године и дала је одобрење на завршни рачун Луке за 2022. годину.

Дата је сагласност на Одлуку о покрићу губитка овог јавног предузећа у прошлој години чиме је дато одобрење за револвинг кредит у износу од милион марака који ће Луци послужити за плаћање пореза, по испорученој фактури, за набавку дизалице, који ће се након шездесет дана од дана уплате вратити Предузећу.

На захтјев посланика Мејре Шечић разматрана је Информација о проблемима канализације у Суљагића сокаку која је примљена к знању уз закључак да се надлежно Владино

одјељење заједно са скупштинском Комисијом за буџет, обавезује да, у складу са Законом о буџету, планира одређена средства у ребалансу за реализацију тог пројекта.

Закључком се обавезују ЈП „Комунално Брчко“ и Хигијенско-епидемиолошка служба да изврше хитну санацију канала кроз који пролази канализација у том насељу.

Други наставак 45. редовне сједнице биће одржан наредне сриједе.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img