Brčko: Konstantan pad nezaposlenosti nije dobra vijest

Prema najnovijim statističkim podacima broj nezaposlenih u Brčkom se konstantno smanjuje. U Sindikatu Distrikta smatraju da je osnovi razlog pada nezaposlenih – odlazak mladih sa ovih prostora.

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje u Brčkom nalazi se 10.390 nezaposlenih lica od kojih  1.023 visokoobrazovana radnika što je za oko hiljadu radnika manje u odnosu na prošlu godinu, kaže za Radio Brčko Ilija Kalajdžić, sekretar Sindikata Distrikta

- Reklama -

Kalajdžić podsjeća da je prosječna plata u Distriktu trenutno najviša u BiH, ali i da poslodavci radnike prijavljuju na 50 odsto prosječne plate, a radnici su često u situaciji da to moraju prihvatiti.

“Trenutno stanje proizvodi odlazak radnika i smanjenje privrede u Brčkom i krajnje je vrijeme da se Zakon o radu nađe u skupštinskoj proceduri”, kaže Kalajdžić.

“Nakon usvajanja Zakona o radu krenuće se u donošenje opštih akata kojim bi se štitila prava, ali i obaveze radnika i poslodavaca – rokom je predviđen Kolektivni ugovor  i pravilnici u preduzećima”, istakao je na kraju Ilija Kalajdžić.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime