Brčko: Koliko treba platiti članove biračkih odbora? - nula49.com
spot_img
spot_img

Brčko: Koliko treba platiti članove biračkih odbora?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Tokom današnjeg popodnevnog dijela rada zastupnici brčanske Skupštine apsolvirali su svega nekoliko tačaka Dnevnog reda među kojima su zasigurno najviše pažnje privukli Izvještaj o radu i finansijskim aspektima djelovanja Izborne komisije Brčko distrikta u minuloj godini.

„U Izvještaju o radu za prošlu godinu brčanska Izborna komisija je veoma samokritično sagledala stanje svog djelovanja i s aspekta ranijeg izbornog ciklusa uz jasnu konstataciju da bi značajan problem i za lokalne izbore koji slijede mogao biti posao na popuni biračkih odbora, posebno pozicije predsjednika istih“, istakao je prvi čovjek Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić.

Predsjednik Skupštine je u ovom kontekstu dodao da postoji spremnost svih na utvrđivanje adekvatne visine novčane naknade za članove biračkih odbora i njihovih predsjednika, shodno odgovornosti koju isti nose u kontekstu cjelokupnog predstojećeg izbornog procesa na području Distrikta.

Zastupnici su takođe razmotrili i Izvještaj o radu Nadzornog odbora JZU “Zdravstveni centar” Brčko za prošlu godinu, u kojem je dosta kritički analizirano stanje u JZU Brčko, počev od elementarnih pitanja kako je stanje sa lijekovima, njihovom nabavkom i potrošnjom, pa do nedostatka kadrova, posebno ljekara, u cjelokupnom sistemu Javne zdravstvene ustanove Brčko.

„Ovaj nadzorni odbor nam dostavlja vrlo realne i kvalitetne izvještaje, kakav je i ovaj za 2023. godinu iz kojeg je i dalje vidljiv nedostatak odgovarajućeg kadra“, ističe Milić, dodajući da će u ovom kontekstu i Skupština iznalaziti adekvatna rješenja što uključuje možda i veću podršku kod popunjavanja nedostajućim kadrovima medicinske struke.

Imajući u vidu činjenicu da je u pripremi set izmjena i dopuna više zakonskih rješenja u vezi sa platama u javnim službama i institucijama Distrikta, realno je da Skupština nastavi svoj rad već naredne srijede.

„To je praktično imperativ, jer usvajanje izmjena navedenih zakona je preduslov pokretanje procesa pripreme i usvajanja rebalansa budžeta Distrikta za 2024. godinu, odnosno njegovu realizaciju“, zaključio je predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić.

Inače, zbog nedostatka kvoruma Skupština je prekinula svoj današnji rad, a kako je najavljeno zasjedanje će biti nastavljeno naredne srijede.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img