Brčko: Jednokratna pomoć demobilisanim borcima

Vlada Brčko distrikta BiH danas je održala 60. redovnu sjednicu na kojoj je usvojen Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o kriterijumima za odobravanje jednokratne novčane pomoći demobilisanom borcu i članovima uže porodice umrlog demobilisanog borca i Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o programu utroška sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći demobilisanom borcu i članovima uže porodice umrlog demobilisanog borca.

Senad Bešić, šef Službe za boračko-invalidsku zaštitu Vlade Brčko distrikta BiH, kazao je da je ovom izmjenom i dopunom ostavljena mogućnost da i član uže porodice umrlog demobilisanog borca koji nema redovna mjesečna primanja može da ostvari jednokratnu novčanu pomoć u stanju socijalne potrebe pod istim uslovima kao i živi demobilisani borac.

„U praksi to znači da bračni drug, dijete ili roditelj umrlog demobilisanog borca koji nema nikakva redovna mjesečna primanja do kraja ove nedjelje može podnijeti zahtjev Službi za boračke-invalidsku zaštitu i civilne žrtave rata i ukoliko ispuni uslove predviđene kriterijumima za dodjelu jednokratne novčane pomoći ostvari pravo za 2018. godinu na ovu vrstu pomoći. Osnovni kriterijum je segment koji se odnosi na nezaposlenost, a opšti kriterijum podrazumijeva da postoji uvjerenje nadležnog organa kojim se potvrđuje pripadnost oružanim snagama. Lica koja su po redovnom javnom pozivu podnijeti zahtjev nisu obavezna zanavljati isti i razmatraćemo ga u okviru ove aktivnosti. Sredstva su dodato virmanizirana i osnovni iznos od 600.000 KM povećan je za 80.000 KM“, kazao je Bešić.

- Reklama -

Članovi Vlade danas su usvojili i Prijedlog odluke o usvajanju izmjena i dopuna programa utroška tekućih grantova u Odjeljenju za privredni razvoj, sport i kulturu za 2018. godinu – III dio kao i Prijedlog odluke o odobravanju programa utroška sredstava tekućih grantova za period od 1. 1. do 31. 3. 2019. godine u Kabinetu gradonačelnika.(nula49.com)

2 komentara

  1. Danas 1avg u vezi dodjele novčanih sredstava na koje ima svaki borac vidio sam kakav si necojk i uvlciguzica a i ostali uhljebi u tim sobama sto ne poštuju borce a vi se povlačili po hladovini.Moje pare mi nedate koje leze na racunu i izmisljate zakone ko da ste neki ministri a ne obične pijavice .Stavili ste javni poziv na zgradu da sto manje boraca dodje kao ja koji sam zakasnio a vas je posao da obavijestite borce.Ma boli vas za borce vucete se po zgradi ko hijene nemate sta raditi nego otimate od boraca .Da kažem sram vas bilo vi nemate srama!!!!!

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime