spot_img
spot_img

Брчко: “Јединства” нема, стадион се гради

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Основан 1919. године, сматра се једним од најстаријих спортских колектива у БиХ, али клуб са 104 године традиције одавно не постоји и нема га “ни на мапи”.

ФК Јединство Брчко је раднички клуб који је кроз историју наилазио на разне проблеме, као уосталом и већина клубова. Некадашњи првак “аматерског првенства Југославије” био је у три наврата побједник тадашње Републичке лиге БиХ. Неколико сезона провели су у другој лиги Југославије.

Током ратних година клуб је дословно угашен, да би с првим данима мира поново почео да функционише. Тада се прикључује такмичењима у Фудбалском савезу Републике Српске и наступа у Другој лиги Републике Српске – Исток. Потом је био чест члан Прве лиге Републике Српске. Јединство је 2003. и 2005. године освајало Куп Републике Српске.

У сезони 2007./08 Јединство осваја Другу лигу РС – Центар, али одмах у сезони 2008./09. испадају из Прве лиге РС, те су даље чланови Друге лиге РС – Исток, уз изузетак сезоне 2014./15., када играју у “Регионалној лиги РС – Исток”, коју тада и освајају. Од сезоне 2018./19. су наново чланови Прве лиге РС.

Но, овај клуб је сада поново “мртав”. Прије двије године на прозивци брчанског клуба појавила су се само двојица фудбалера.

Истовремено, Градски стадион у Брчком постао је право ругло. Због тога је Јединство своје утакмице играло на стадиону Локомотиве, а њихов дом више није имао услова за одигравање било каквих утакмица. Немар локалних власти довео је до тога да зарасте трава, па је постало веома опасно и крочити тамо.

Ово је само један у низу стадиона у БиХ који су препуштени сами себи и о којима нико годинама није водио бригу, но Брчаци ипак могу да буду оптимисти, с обзиром на то да се напокон радови приводе крају.

Половином фебруара прошле године Влада Брчко дистрикта је као инвеститор потписала уговор са одабраним извођачем радова којим су предвиђени и санациони радови на конструкцији самог објекта, те завршна хидроизолација свих вањскихј површина – трибина, као и затварање цјелокупне западне трибине фасадном конструкцијом с уградњом припадајуће алуминијумске браварије.

Долазе ли бољи дани за брчански ногомет?

За четврту фазу наставка изградње радова на Градском стадиону издвојено је 7,6 милиона КМ. Ово је уједно један од највећих пројеката Владе Брчко дистрикта започетих у прошлој години.

 

 

(sportsport.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img