Брчко: Јавне расправе о буџету 17. и 21. октобра - nula49.com
spot_img
spot_img

Брчко: Јавне расправе о буџету 17. и 21. октобра

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Скупштина Брчко дистрикта БиХ започела је 51. редовно засједање на којем је усвојена одлука да јавне расправе о Предлогу буџета Брчко дистрикта за 2024. годину који износи 398,9 милиона КМ буду одржане 17. октобра с почетком у 17 часова и 21. октобра с почетком 12 часова, у сали за пленарна засједања.

Предсједавајући скупштинске Комисије за буџет Срђан Блажић рекао је да ће, уколико то буде потребно, бити организовано још јавних расправа о предлогу буџета.

Блажић је рекао да се нада да ће буџет бити усвојен на вријеме, у складу са Статутом и Законом о буџету Дистрикта.

„Пред нама су два мјесеца јавне расправе. Мислим да је много добрих пројеката и програма у буџету. Не видим разлог да неко од колега из опозиције не подржи буџет. Наравно, прихватићемо и све оне предлоге опозиције уколико буду били у складу са Законом о буџету“, рекао је Блажић.

На 51. редовном засједању нису усвојене, у првом читању, измјене Закона о платама и накнадама у органима јавне управе и институцијама Брчко дистрикта, као ни допуна Кривичног закона Брчко дистрикта. За усвајање ових тачака дневног реда, према Пословнику о раду Скупштине, биле су потребне три петине гласова од укупног броја присутних, односно осамнаест, а за обје тачке дневног реда гласало је седамнаест посланика, док је тринаест било против.

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић рекао је у изјави новинарима да се, с обзиром на садржај ових прописа, није могло предвидјети да неће бити довољан број гласова за њихово усвајање.

Милић је напоменуо да се измјене Закона о платама и накнадама у органима јавне управе и институцијама Брчко дистрикта односе на увођење платног разреда асистентима у настави који раде са дјецом с посебним потребама и да је то предлагано и у претходном мандату шефа Одјељења за образовање, те да се допуна Кривичног закона односи на санкционисање изборних крађа.

„Изгледа да су пресудиле неке друге вриједности у односу на садржај самих прописа. С обзиром да су сви положили заклетву да ће радити у интересу грађана не би се требало постављати питање да ли је неко у позицији или опозицији“, истакао је Милић.

Посланик опозиционе СДА у Скупштини Дистрикта Сенад Османовић рекао је да посланици опозиције нису гласали за предложене прописе јер је, тврди, изостављена процедура усвајања измјена Закона о платама у Влади Дистрикта и да нико из опозиције није обавијештен о тим измјенама.

„Овим смо хтјели да покажемо и да постојећа Влада нема довољну подршку и да је вријеме да актуелни градоначелник Зијад Нишић поднесе оставку јер не може управљати процесима“, рекао је Османовић.

Једногласну подршку посланика добиле су одлуке о утврђивању јавних интереса које се односе на:

1. Изградњу кружне раскрснице улица: фра Шимуна Филиповића, Студентске, Осмог марта и Тина Ујевића – локација Меркур;

2. Изградњу пута према Стјепановићима у МЗ Крепшић 2;

3. Изградњу крака Улице фра Шимуна Филиповића у МЗ Кланац.

Опширније на www.skupstinabd.ba.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img