Brčko: Izborne liste – okidač unutarpartijskih sukoba

- Reklama -

Ostalo mi je u sjećanju kako je jedan kolega novinar iz Brčkog nakon završetka rata ustvrdio kako na prostoru Balkana mora da postoji neko skriveno zračenje.

To je objašnjavao stalnim sukobima na ovom beznačajnom parčetu zemljine kugle i postojanjem nevjerovatnog broja usijanih glava.

- Reklama -

Iako nisam podržavao takvu njegovu tezu, na moje razočarenje, sve je češće u pravu.

Naprosto, toliko se toga na prostoru Distrikta dešava da nema drugog objašnjenja izuzev sila nečastivih.

Tu teoriju juče su potvrdila dva poslanika u Skupštini Brčko distrikta BiH. Jedan koji je predsjednik, a drugi koji sjedi u poslaničkim klupama. Oni su se tako oštro sukobili da je slušaocima i gledaocima lokalnog radija i televizije bilo poprilično neprijatno zbog količine iznesenog prljavog veša.

Dvojica voljom naroda, izabranih poslanika, jučerašnjim monolizima poručili su svim glasačima, koliko oni zastupaju njihove interese. Međusobne optužbe o trgovini uticajem kako bi zaposlili bliske srodnike, bile su baš opskurne.

Većina njihovih kolega naslađivala se iznesenim činjenicama. Posebno su bili oduševljeni kulturom dijaloga. Odsustvo međusobnog uvažavanja veselilo je novinare, ali i političke oponente u redovima svojih i drugih partija.

Njihova rasprava i izrečene misli još nekih poslanika pokazale su koliko su predstavnici naroda sigurni u povjerenje koje im je dato. Računaju da je sve u računici.

Plati pa se klati. I mlati. Može i prazna slama.

Jučerašnji nastup brčanskih poslanika veoma je interesantan. O kvalitetu iznesenih informacija već se raspravlja na brojnim mjestima. Očekuje se nastavak dijaloškog monologa.

Neki su već spremili sprave za snimanje.

Oni informisaniji kažu da je sve posljedica nervoze. Nju pravdaju sve žešćim sukobima unutar partija.

A sukobi su sve jači i brojniji kako se približava oktobar 2020. godine i lokalni izbori.

Osim sukoba na ljevici, koji je jasno obznanjen na Biznis forumu, u skupštinskim kuloarima pronijela se priča o sukobu unutar SP RS. Imaju dva poslanika koji se ne mogu
složiti.

Ne zatupaju iste stavove. Aferim. Ništa bolje nije ni u drugim, ali su se oni vješto
prikrili. Rekoše da će kod njih mir još potrajati.

Pravljenje izbornih lista je vododjelnica.

 

 

 

(JB/nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime