spot_img
spot_img

Брчко: Инспекторат контролише уништавање амброзије

spot_img
spot_img
spot_img

Инспектори брчанског Инспектората тренутно проводе контроле одржавања и чишћења приватних и јавних површина од амброзије на подручју Дистрикта.

С обзиром да амброзија тренутно достиже свој врхунац цвјетања ово је неподношљиво раздобље за алергичаре које мучи кихање, кашљање, сузење, сврбеж носа и очију, отежано дисање и гушење.

Зоран Гајић, главни инспектор Инспектората Брчко дистрикта рекао је да Инспекторат у просјеку заприми близу 30 захтјева од стране грађана који траже да се амброзија уклони на одређеним локацијама.

Према његовим ријечима амброзија је коровска биљка, осим што је алерген и утиче на здравље људи, онемогућава раст и развој биљака, па је Одлуком из 2004. године обавеза власника пољопривредних земљишта да је уништавају, али и да одржавају своја дворишта.

„Постоје поштешкоће при контролама инспекције јер још увијек препреку представља непостојање Закона о амброзији гдје би биле одређене санкционе мјере. Када би имали овај закон тада би могли изрицати санкције, а такође би била обезбијеђена и буџетска средства. На овај начин поједини органи и институције које су дужне да уклањају амброзију немају у потпуности обезијеђена новчана средства што представља отежавајуће околности при уништавању ове штетне биљке“, додао је Гајић.

Он је подсјетио да су грађани Дистрикта који користе земљиште у пољопривредне сврхе дужни уништавати амброзију те нагласио да се ова коровска биљка може уклонити на више начина. Такође, у великој мјери препреку у уништавању ове заразне биљке представљају сумњива минска подручја која још увијек нису деминирана.

„Може се уништавати механичким и хемијским путем те агротехничким мјерама, тако да грађани у чијој се близини налази амброзија и који нису алергични на ову биљку постоји могућност да усљед јаче концентрације полена у зраку постану алергични. Потребно је да се као цјелокупна заједница изборимо у борби против амброзије“, казао је Гајић.

Из Инспектората Брчко апелују на грађане да чисте и одржавају своја земљишта и дворишта, јер им је то обавеза, као и да пријаве ако примјете да негдје амброзија није уништена.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img