spot_img
spot_img

Брчко: Иницијатива за коалициони савез српских странака

spot_img
spot_img

Градоначелник Дистрикта Брчко Синиша Милић позвао је све српске политичке стране које добију повјерење грађана у парламенту, да формирају широк коалициони савез због специфичности Дистрикта као локалне заједнице.

Издизање изнад страначких интереса попут Срба Мостара и Сребренице, учинило би, каже, релаксирање политичких односа унутар српског бирачког тијела.

Кондоминијум као Арбитражна тековина је гаранција сувласништва ентитета над простором Дистрикта, и то је оно што и држављанима Републике Српске даје могућност да на овом простору опстају. Зато је прављење власти од свих српских странака, послије избора, од егзистенцијалне важности.

– Најлогичније је да се овдје створи широка српска коалиција која би се издигла изнад свих страначких и радила прије свега на очувању националних интереса држављана Републике Српске. И СНСД ће као политичка партија са највише посланика у Скупштини Дистрикта, очекујемо и такав изборни резултат, радити на томе -нагласио је Синиша Милић, члан ГО СНСД-а и градоначелник Дистрикта.

Иницијативи СНСД-а стиже подршка из ПДП-а и СП-а. Кажу, власт у Брчком формира се на принципима као и Савјет министара, од сва три народа, чији представници морају водити рачуна о тренутним и будућим односима у Дистрикту.

– Оно што је посебно битно, односно што шира српска коалиција српских политичких странака, и ко су ти представници и они морају да буду респектабилни, да свом својом снагом, политичким и личним ауторитетом, стаје иза тога – рекао је Синиша Голић, предсједник ПДП-а, Брчко.

Слично размишља и Зоран Кокановић, предсједник ОО СП Брчко.

– Схватајући сложеност ситуације политичке у Брчком, која највише личи на Савјет министара БиХ, поздрављам ту иницијативу Градоначелника, и СП жели исто тако да што више српских посланика чини будућу владајућу већину – рекао је Кокановић.

Из СДС-а, који је ван власти више од годину, нема одговора да ли су за постизборну коалицију са осталим странкама. То што би српски политички представници направили шири коалициони договор, није против било кога другога у Брчком, каже Милић.

– Добар примјер је Мостар, добар примјер је Сребреница, и мислим да из те сарадње не треба искључивати ни једну политичку партију, а нарочито узети у обзир оне политичке идеје и програме који су утемељени у српском народу – додао је Милић.

Српске странке, због тога најављују, да ће предизборна кампања бити вођена у фер атмосфери.

 

 

 

(rtrs.tv)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img