Brčko: Građani se sve teže nose sa konstantnim rastom cijena

Trenutna inflacija, tj rast cijena u maloprodaji se najviše odrazila na pad standarda života građana Bosne i Hercegovine. Nivo cijena u julu u odnosu na isti mjesec prethodne godine viši je za 16,7 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

S obzirom na stalna poskupljenja, pitali smo građane distrikta Brčko koliko im je otežana svakodnevnica i rekli su da se teško nose sa stalnim rastom cijena i da samo čekaju šta će to naredno poskupiti.

- Reklama -

Julske cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u prosjeku su više za 0,7 odsto u odnosu na jun. Građanima, između ostalog, najviše otežava svakodnevnicu poskupljenje prehrambenih prozvoda.

Građani ističu da im je u ovoj situaciji veoma teško, te da ne znaju čemu ova poskupljenja vode i da li im ima kraja.

Anketirani sugrađani, nisu krili ni zbunjenost oko stalnog rasta cijena i pitaju se da li to neko konroliše. U ovoj nepovoljnoj situaciji ipak predlažu neki vid štednje, pogotovo da se hrana ne baca.

U narednom periodu najavljeno je poskupljenje i kafe, a građani se nadaju da će doći do određenih mjera na državnom nivou kako bi se kolio toliko ublažio nagli rast cijena.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime