spot_img
spot_img

Брчко: Двије године затвора за крађу аутомобила

spot_img
spot_img

Основни суд Брчко дистрикта БиХ неправоснажно је осудио Перу Благојевића (46)* из Бијељине на двије године затвора, јер је 2015. године у Шаторовићима, код Брчког, након проваљивања у кућу мјештанина Б. А, одузео возило вриједности 18.750,00 КМ и мањи износ новца.

Пред овим судом, Тужилаштво Дистрикта доказало је оптужбе да је Благојевић починио тешку крађу, којом је из куће оштећеног наприје отуђио новчаник с новцем и кључеве, а затим из гараже у саставу истог објекта одузео аутомобил VW Passat VI.

Оптужницом подигутом прошле године Перо Благојевић оптужен је да је у фебруару 2015. године, у мјесту Шаторовићи, у намјери да себи прибави противправну имовинску корист, дошао до куће Б. А, а потом употребом бушилице отворио прозор на подрумској просторији. Како је наведено у оптужници, он је ушао у унутрашњост подрума, а затим отишао на спрат куће и из дневног боравка одузео новчаник у којем се налазио новац у износу од 180,00 КМ, 50,00 евра и 350,00 куна, као и кључеве од куће и власниковог аутомобила. Потом је неопажено сишао у гаражу, која се налазила у саставу куће, отворио гаражна врата и одузео путничко моторно возило VW Passat VI, у вриједности од 18.750,00 КМ, прибавивши себи противправну имовинску корист у вриједности одузетих ствари. На главном претресу пред Основним судом, Тужилаштво је доказало оптужбе да је оптужени тако починио кривично дјело тешке крађе (из члана 281, став 1, тачка 1 Кривичног закона Брчко дистрикта БиХ), након чега га је овај суд неправоснажно осудио на казну затвора у трајању од двије године.

Истом пресудом, Благојевић је по другој тачки оптужнице ослобођен од оптужбе да је у мају 2020. године, по претходном договору с два лица, извршио проваљивање у објекат фирме ФАММ у Грбавици код Брчког, одакле је одузето педесет хиљада КМ. Према овој тачки, којом је као саизвршилац такође оптужен за кривично дјело тешке крађе, они су употребом физичке снаге и подесног алата извршили пресијецање заштитног катанца на улазној капији, а затим лупањем излога у унутрашњости објекта ушли у просторију мјењачнице, гдје су пронашли кључеве од сефа и одузели затечени новац. Потом су се удаљили у правцу Лончара возилом марке Голф, које је претходно одузето на подручју Градачца. По овој тачки, суд је оцијенио да није доказано да је оптужени учинио кривично дјело за које се оптужује.

Једнако као и Тужилаштво, оптужени пресуду може побијати жалбом пред Апелационим судом Брчко дистрикта БиХ, а извјесно је да ће, након пријема писаног отправка, Тужилаштво изјавити жалбу на ослобађајући дио пресуде.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img