Brčko: Donesena odluka o realizaciji nastavnog rada na daljinu

Šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Brčko Distrikta BiH Senad Osmanović danas je donio Odluku o realizaciji odgojno-obrazovanog rada na daljinu, vrednovanju i ocjenjivanju te vođenju evidencije i dokumentacije u osnovnim i srednjim školama Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

– Značajan dio nedoumica koje su mučile nastavnike, menadžment škola, ali i same učenike je na ovaj način otklonjen. Tu prije svega mislim na načine vrednovanja učeničkih radova, načine održavanja odjeljenskih i nastavničkog vijeća, te polaganje maturskih ispita za slučaj da ova vanredna situacija potraje – izjavio je Osmanović za Fenu.

Ističe da se ovom odlukom prvenstveno nastojalo urediti vrednovanje učeničkih postignuća i realizacija nastave na daljinu.

Odluka, između ostalog, predviđa da su svi nastavnici, stručni suradnici i suradnici u nastavi u obavezi biti na raspolaganju učenicima i roditeljima, odnosno starateljima, svakog radnog dana u periodu od 9 do 17 sati.

Što se tiče vrednovanja i ocjenjivanja učeničkih radova, pristup je takav da se fokus sa učenja za ocjenu pomijera na ovladavanje novim načinima sticanja znanja i aktivnost učenika.

Utvrđivanje uspjeha učenika, odnosno sjednice odjeljenskih i nastavničkog vijeća mogu se realizirati i onlajn putem, pri čemu je škola dužna obezbijediti internet vezu i neophodne digitalne aparate.

U završnom razredu srednje škole završni i maturski ispiti mogu se polagati i onlajn putem, pri čemu učenik treba prethodno dostaviti školi rad u elektronskoj formi.

-Donošenjem ove odluke obezbijeđeni su i zakonskopravni uslovi za završetak nastavne godine – istakao je Osmanović.

 

 

 

(fena)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime