spot_img
spot_img

Brčko dobilo pokretni mamograf

spot_img
spot_img
spot_img

Danas je zvanično izvršena isporuka pokretnog mamografa za potrebe Pododjeljenja za javno zdravstvo Brčko distrikta BiH, čija je ukupna vrijednost 600.000,00 KM.

Svečanosti isporuke prisustvovali su gradonačelnik Brčko distrikta BiH prim. dr Zijad Nišić, zamjenik gradonačelnika dr Anto Domić, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Asmir Mujanović kao i predstavnici Pododjeljenja za javno zdravstvo.

Gradonačelnik Nišić je ovom prilikom istakao značaj pokretnog mamografa za poboljšanje pružanja zdravstvenih usluga svim građanima Brčkog i okolnih područja.

„Ovo je jedan veliki korak u standardu liječenja naših pacijenata. Mamografija je zlatni standard za dijagnosticiranje tumora dojke. Ovaj mamograf je visoke rezolucije sa minimalnom dozom zračenja i može obezbijediti oko pedeset pregleda dnevno. Mamografija može da dijagnosticira malignu bolest i dvije godine prije pojave simptoma. Ranom detekcijom karcinoma (carcinoma in situ) može se spriječiti razvoj bolesti ili okončati potpunim izlječenjem. Ranom dijagnostikom bolesti po statistikama reducira smrtnost za 40%. Nastojat ćemo ustanoviti strategiju preventivnih pregleda za sve žene dobi preko četrdeset godina u kojoj je incidencija oboljenja najveća ali i za mlađe gdje se indicira ovaj pregled. Inače, za mlađu populaciju dijagnostika izbora je ultrazvuk dojke, a mamografija po kliničkoj indikaciji. Prednost ovog mamografa je što je stacionaran u vozilu i dijagnostika se može uraditi na terenu van zdravstvenih ustanova“, kazao je gradonačelnik Nišić.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Asmir Mujanović je rekao da će u periodu nakon usvajanja budžeta i obezbjeđivanja dodatnih sredstava biti sačinjen dinamički plan za konsultante koji će vršiti očitavanje snimaka pokretnog mamografa, kako bi se što prije počeli zakazivati i obavljati pregledi.

„Ono što smo mi kao Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge i Pododjeljenje za javno zdravstvo planirali jeste da ovaj mobilni mamograf bude dostupan svim građanima Brčko distrikta BiH bez obzira da li žive u gradskim ili prigradskim naseljima, tako da je ovo jedna aktivnost koja je u planu za narednu godinu da se realizuje“, poručio je Mujanović.

Dobavljač, „MEDICAL“ d.o.o. Mostar je pokretni mamograf isporučio u ugovorenom roku.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img