Брчко добија двије нове средње школе - nula49.com
spot_img
spot_img

Брчко добија двије нове средње школе

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Унаточ чињеници да је Законом о образовању у Дистрикту предвиђено да овдашње школе дјелују као засебне Јавне установе, до овог момента брчанска извршна и законодавна власт у овом правцу није учинила довољно како би школе истински биле Јавне установе.

Наведено ће бити један од приоритета у раду ресорног одјељења брчанске Владе, што подразумјева и раздвајање, односно формирање, двије нове средње школе у Дистрикту.

Формално у свом називу, петнаест основних и четири средње школе у Дистрикту имају префикс Јавна установа, мада то фактички нису. Више је фактора због којих то до сада није практично реализовано, но за ресорно одјељење брчанске Владе у будуће је то један од приоритета.

„Прва фаза би требала обухватити четири средње школе као и обданише „Наша дјеца“, који би најкасније, током наредне године требале, кроз реализацију комплетне процедуре, и практично бити у статусу Јавних установа“, рекао је шеф Одјељења за образовање брчанске Владе Зоран Булатовић.

“Добијање статуса Јавних установа би практично значило да ће Одјељење и брчанска Влада, задржати одређен ниво контролних механизама. Истовремено би сав финансијско-оперативни рад се проводио унутар самих школа, зашто би одговорност имао менаџмент ових установа“, прецизирао је Булатовић.

Добијањем оваквог статуса школе би имале потпуну самосталност, осим законодавног и дијела надзора, те контроле, што би остало на нивоу одјељења, односно Владе.

„У таквој ситуацији школе би потпуно самостално проводиле набавке, потом процес запошљавања, односно да воде своје комплетно пословање као и сва друга Јавна предузећа и установе у Дистрикту“, истиче Булатовић.

Прије преласка у практичну фазу оснивања потребно је пронаћи најефикасније и најекспедитивније законско рјешење за реализацију наведеног.

„Анализа је показала да уз мале корекције Закона о правним лицима Дистрикта, се могу створити адекватне претпоставке за заживљавање школа као Јавних установа. Управо се ради у овом працву како би школе биле издвојене из Одјељења за образовање“, рекао је један од највећих заговорника неведене реорганизације, заступник у овдашњој Скупштини и предсједник брчанског ПДП-а Синиша Голић.

Питање које се још усаглашава је сам надзор над школама као Јавним установама.

„Ово је донекле специфично, јер се сви слажемо да Управни одбори, с обзиром на бројност школа, не би били добро, односно исплативо рјешење. Интензивно се разговара на ову тему и сигуран сам да ћемо врло брзо прецизно дефинисати и ово питање“, апострофира Голић.

Намјера је, слажу се и Булатовић и Голић, да до почетка школске 2024-25., не само средње школе и обданиште профункционишу као Јавне установе, већ и да се формирају двије нове средњошколске установе.

„Интенција је да тренутну Музичку школу формирамо као Јавну установу у чијем ће саставу, поред садашње Основне, функционисати и Средња музичка школа. Такође нам је намјера да из садашње Пољопривредно-медициске школе, начинимо два засебна субјекта, односно Пољопривредну и Медицинску школу”, наглашава Зоран Булатовић.

Кад је ријеч о законодавном сегменту Синиша Голић додаје да се поменуте опције разматрају и унутар скупштинских тијела.

„Разговарамо о томе које су предности, а који евентуално недостаци код намјере о раздвајању, односно формирању двије нове средње школе. Лично мислим да ће преовладати аргументација по којој ће бити Средња музичка школа, те засебно функционисти средња Медицинска школа у Брчком“, закључио је Синиша Голић.

Према свему реченом, за очекивати је да оба поменута процеса буду окончана током наредне године.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img