spot_img
spot_img

Brčko distrikt: U narednim danima najavljeni štrajkovi upozorenja u obrazovanju, javnim preduzećima…

spot_img
spot_img

Predsjedništvo Sindikata Brčko distrikta donijelo je odluku da nakon organizovanja štrajkova upozorenja zaposlenih u zdravstvu i pravosudnim institucijama u narednim danima štrajk upozorenja bude organizovan i u drugim institucijama, ustanovama i preduzećima na području Distrikta.

Val štrajkova koje su u zadnjih nekoliko sedmica organizovali zaposleni sa najnižim platama u pravosuđu, a potom i uposlenici u zdravstvu, narednih dana bi se trebao trebao preliti i u druge institucije i preduzeća na području Brčko distrikta.

„U petak u vremenu od 09 do 10 sati će biti organizovan štrajk upozorenja radnika u obrazovanju dok će naredne sedmice slični štrajkovi biti organizovani u Javnim preduzećima Luka i Komunalno, a potom u Odjelu za javni registar i drugim institucijama“, potvrdio je za Radio Brčko Igor Babić, predsjednik Sindikata Brčko distrikta.

Sve ovo je prouzrokovano dugogodišnjim nezadovoljstvom zaposlenih u ostvarivanju radničkih prava, nepostojanjem Opšteg kolektivnog ugovora te drastičnim povećanjem cijena i inflacijom koja je pojela najniže plate najvećeg broja radnika u Distriktu, dodao je Babić.

To je bio razlog organizovanja štrajkova upozorenja zaposlenih u pravosudnim institucijama koji imaju primanja od 650 do 1.000 maraka, ali i onih koji rade u Javnoj zdravstvenoj ustanovi u Brčko distriktu.

Podsjećamo da su Sindikat i članovi štrajkačkih odbora pri donošenju Odluke o stupanju u štrajk istakli više zahtjeva između ostalog i linearno povećanje plate za 250 KM, isplata jednokratne novčane pomoći u visini od jedne prosječne plate u Brčko distriktu, uvođenje naknade za prevoz na posao i hitno formiranje komisije za izradu Opšteg kolektivnog ugovora.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img