spot_img
spot_img

Брчко дистрикт се придружио пројекту „Зелени градови“

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У Градској вијећници данас је потписан Меморандум о разумијевању по питању пројекта Green City Action Plan, односно Акциони план Зелени град, између Владе Брчко дистрикта Босне и Херцеговине и Европске банке за обнову и развој.

Градоначелник Брчко дистрикта Босне и Херцеговине Есед Кадрић је, након потписивања, казао да се овим Меморандумом Дистрикт обавезује на израду акционог плана Зелени град, односно идентификацији инвестицијских пројеката из дјелокруга зелених градова.

„Први пројекат смо започели, то је изградња главног транспортног цјевовода око града Брчко, путем брчанске обилазнице, у вриједности од 6,5 милиона евра и очекујемо да ћемо до конца трећег мјесеца наредне године кренути у конкретну реализацију овог пројекта“, истакао је Кадрић.

У свом обраћању, градоначелник је навео да Влада Дистрикта наставља радити на пољу водоснабдијевања, проналаска квалитетног пројекта за рјешавање проблема регулације отпадних вода, као и дигитализацији инфраструктуре енергетске ефикасности јавних објеката, а ангажоват ће се и консултант који ће бити од помоћи Брчко дистрикту БиХ у препознавању важних пројеката који би се приоритетно реализовали за потребе развоја и квалитетнијих услова за живот на подручју Дистрикта.

Директорица Уреда Европске банке за обнову и развој у Босни и Херцеговини, Мануела Наессл, истакла је задовољство што се Брчко дистрикт БиХ придружује Европској банци за обнову и развој и пројекту зелених градова.

„Брчко се придружује броју од 50 градова у регији који су већ предузели мјере и кораке у укључивању пројекту зелених градова и мрежу зелених европских градова и Брчко је четврти град у Босни и Херцеговини који је ступио у ову мрежу, што је чини земљом која је еколошки освијештена, односно Зеленом земљом. Садашња Влада и садашњи градоначелник показали су да су направили корак напријед у изградњи зелених градова, зеленијег и чишћег града, што ће свим становницима учинити живот бољим и квалитетнијим“ казала је директорица Несл.

Потписивању Меморандума присуствовао је и амбасадор Италије у Босни и Херцеговини, Њ.Е. Марко Ди Руза, који се захвалио што је могао свједочити овом догађају те потврдио да Италија пружа пуну подршку Влади Брчко дистрикта БиХ у предузимању корака за развој и побољшање животне заједнице.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img