Brčko distrikt mijenja Zakona o udruženjima i fondacijama: Definišu udruženja od javnog interesa

Skupština Brčko distrikta dala je zeleno svjetlo izmjenama Zakona o udruženjima i fondacijama, koje bi trebalo uvesti više reda u dodjeli novca nevladinim organizacijama i udruženjima građana.

Srđan Blažić, šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove u Vladi Brčko distrikt rekao je da su predloženim izmjenama nastojali definisati oblasti od javnog interesa za Brčko distrikt BiH.

– To je prvi korak u pokušaju da riješimo oblast planiranja dodjele grantovskih sredstava u Distriktu – rekao je Blažić.

- Reklama -

Pojasnio je da bi nakon usvajanja izmjena i dopuna ovog zakona uslijedilo donošenje odluke o budžetskom sufinansiranju i finansiranju projekata i programa od strane Vlade.

– Ova odluka bi na precizniji način odredila kako se ta sredstva dodjeljuju, a obuhvatila bi sve grantove koji nisu zakonski regulisani. Vlada bi putem programa, koji bi se donosio prilikom usvajanja budžeta, definisala oblasti od javnog interesa i planirala novac za tu namjenu – pojasnio je Blažić.

Istakao je da bi se sredstva dodjeljivala putem javnog poziv, prema utvrđenim kriterijumima, a programe i projekte bi ocjenjivale komisije odjeljenja nadležnih za oblasti od javnog interesa koje bi pratile njihovo izvršenje i ocjenjivale izvještaje nevladinih organizacija.
U prošloj i ovoj godini je iz budžeta Brčko distrikta kroz grantove nevladinim organizacijama, sportskim kolektivima i kulturno – umjetničkim društvima i mjesnim zajednicama izdvojeno oko 34 miliona KM.

– Osnovno pitnje je koji su rezultati ulaganja Vlade u nevladin sektor – rekao je Blažić. Istakao je da se mora mijenjati i svijest na način da ulaganje u NVO sektor ne bude trošak nego investicija.

Izmjene ovog zakona podržala je i opozicija.

Suad Burić poslanik SDP-a ocjenio je da je ovo početak rješavanja problema o kome se u Brčko distriktu i Skupštini diskutovalo više puta.

– Dobili smo uvjeravanja da će ovim izmjenama biti spriječeno amandmansko izdvajanje grantova, da će novac biti lociran na jednom mjestu i dodjeljivan prema propisanim procedurama. Do sada smo imali potpunu netransparentnost i mogućnost poslanika da sami ocjenjuju koja su to udruženja. Procedure su bile formalne i sredstva koja su poslanici dodjeljivali svojim amandmanima su morala biti realizovana – rekao je Burić.

Javna rasprava

Predložene izmjene Zakona o udruženjima i fondacijama ići će na javnu raspravu koja je zakazana za 23. januar 2019. godine, na koju će biti pozvane sve nevladine organizacije. U registar udrženja i fondacija koji vodi Osnovni sud Brčko distrikta upisanao je 591 udruženje i fondacija.(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime