spot_img
spot_img

Brčko distrikt: Godišnja inflacija u julu 14,4 posto

spot_img
spot_img

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, Podružnica Brčko, cijene su u Brčko distriktu BiH u julu ove godine u odnosu na isti mjesec 2021. godine, veće za 14,4 posto. Samo usluge prijevoza poskupjele su za 27,8 posto.

Rukovodilac Podružnice Brčko, Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine, Senija Fačić za Radio Brčko precizirala je da su poskupljenja hrane i bezalkoholnih napitaka za period juli prošle u odnosu na juli ove godine u iznosu od 20,4 posto, stanovanje i režijski izdaci veći su za 20,7 posto, dok su ostali životni i drugi troškovi poskupjeli u iznosima nižim od 10 posto. Ispod 10 posto poskupjeli su: alkoholna pića i duhan, namještaj i kućanski uređaji, komunikacije, rekreacija i kultura, obrazovanje, restorani i hoteli i ostala dobra i usluge.

„Prema našoj klasifikaciji, pad cijena na godišnjem nivou jedino je zabilježen kod odjeće i obuće u iznosu od 4,2 posto“, kazala je Fačić.

Fačić je napomenula da je ove godine od januara do juna svaki mjesec bilježen porast potrošačkih cijena, a posljednji porast u junu u odnosu na maj ove godine iznosio je oko 1,4 posto.

„Mi u Podružnici Brčko svakako imamo utvrđenu dinamiku rada, imamo plan rada za svaku, pa tako i za 2022. godinu. Imamo sve potrebne propisane rokove u tom planu za sva pojedina istraživanja, tako da sve teče utvrđenom dinamikom“, zaključila je Fačić.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img