Brčko: Detalji o novih sedam slučajeva virusa korona

Gradonačelnik Brčko distrikta i komandant Kriznog štaba Siniša Milić na današnjoj konferenciji za medije podijelo je više informacija o sedam novih slučajeva zaraze virusom korona.

Riječ je o licima iz dva klastera, naveo je Milić.

Prvi je klaster Tuzla, tj. Klinika za srce, odakle su dva novozaražena lica. Jedno od lica je bilo na liječenju u Tuzli, a drugo je direktni kontakt lica za koje je ranije potvrđen pozitivan nalaz, a koje se takođe nalazilo u Tuzli.

Preostalih pet lica za koje je danas potvrđeno da su zaraženi su lica iz zaseoka Peškiri, koje je ranije stavljeno u izolaciju.

“Na neki način smo možda i prevenirali neku širu zarazu, jer su ova lica od stavljanja zaseoka Peškiri u izolaciju bili spriječeni u kontaktima, tako da danas možemo govoriti da je ova situacija ipak pod kontrolom”, istakao je Milić.

Brčko distrikt je danas dobio, kako je to bilo obećano ranije tokom posjete Milorada Dodika, jedan respirator za potrebe JZU.

“Dobro je da znamo da u ovim okolnostima nismo sami, da možemo računati na pomoć i drugih u BiH, koji se i sami suočavaju sa istim problemima”, ocijenio je Milić.

Milić je dodao i da su sredstva za nabavku još pet respiratora uplaćena, ugovor je potpisan i čeka se na isporuku.

Šef Odjeljenja za zdravstvo Akif Pezerović medijima je rekao da je, od 14 zaraženih lica, njih 6 trenutno hospitalizovano, dok ih je 8 u kućnoj izolaciji.

“Jedno od hospitalizovanih lica ima nešto težu kliniku sliku, dvoje ima srednje lošu, dok se dvoje osjeća dosta dobro”, rekao je Pezerović.

Osam lica koja se nalaze u kućnoj izolaciji u stalnom su kontaktu sa Podojeljenjem za javno zdravstvo, te se osjećaju dosta dobro.

Što se tiče novih sedam pozitivnih slučajeva vezani su za klaster Peškiri i Kliniku za srce u Tuzli, potvrdio je i Pezerović. On je dodao da se čeka na rezultate testiranja za još 7 lica.

Šef Odjeljenja za zdravstvo je napomenuo i da se od juče testiranje uzoraka vrši bliže, u Tuzli, što će značiti i veći broj testova.

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime