spot_img
spot_img

Brčko: Deset mjera za zaštitu pješaka

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Na 53. redovnoj sjednici Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na prijedlog Odjeljenja za javne poslove primljen je k znanju Izvještaj o stanju bezbjednosti na putevima i mjerama unaprjeđenja – „Pješaci kao rizična grupa u saobraćaju u Brčko distriktu BiH” koju je izradio Savjet za bezbjednost saobraćaja na putevima u Brčko distriktu BiH.

Nakon razmatranja Izvještaja prihvaćene su aktivnosti u cilju poboljšanja stanja sigurnosti saobraćaja, a koji se odnosi na segment pješaka kao rizične kategorije učesnika u saobraćaju te nosioce aktivnosti zadužene za implementaciju predloženih mjera i aktivnosti kao i vremenske rokove za njihovu realizaciju.

Predsjednik Savjeta za bezbjednost saobraćaja Vinko Vidović kazao je da postoji deset osnovnih mjera i radnji.

„Krovna aktivnost je izmjena Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, a zatim pojačanje preventivnih i represivnih aktivnosti u kontroli saobraćaja sa aspektima na odnos vozača prema pješacima i poštovanje propisa od strane pješaka”, kazao je Vidović.

Komandir Jedinice saobraćajne policije Brčko distrikta BiH i predstavnik policije u Vijeću za sigurnost saobraćaja Kenad Bajrić kazao je da je uočeno niz problema.

„Jedan od problema jeste neuređenost postavljanja usporivača saobraćaja. Takođe, ustaljeno je mišljenje da će se bezbjednost saobraćaja kada su u pitanju pješaci podići postavljanjem ležećih policajaca. Naš set mjera se pored zakonodavnog dijela odnosi na postavljanje objekata za usporavanje saobraćaja i sprovođenje određenih projekata u obrazovnim ustanovama” kazao je Bajrić.

Na današnjoj sjednici razmatran je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću Brčko distrikta BiH predložen od strane Klubova poslanika u Skupštini Brčko distrikta BiH.

Primljena je k znanju Informacija o nabavci vakcina u okviru Mehanizma za globalni pristup vakcinaciji za COVID-19 (COVAX) i ponudi za isplatu preostalog iznosa novčanih sredstava iz COVAX mehanizma.

K znanju je primljena i Informaciju o pripremi izvještaja o implementaciji Akcionog plana Strateškog okvira za reformu javne uprave u Bosni i Hercegovini 2018 – 2027. Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine pruža punu podršku nastavku procesa reforme javne uprave u narednom periodu kroz implementaciju mjera iz Akcionog plana Strateškog okvira za reformu javne uprave u Bosni i Hercegovini 2018 – 2027. godine.

Takođe, razmatrana je i Informacija u vezi sa Izvještajem JZU „Zdravstveni centar Brčko” o utrošku sredstava putem tekućih transfera za zdravstvo u 2023. godini.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img