spot_img
spot_img

Брчко: Цијене на пијаци у благом порасту

spot_img
spot_img

Цијене сезонског воћа и поврћа на брчанској Зеленој пијаци су у благом порасту и повећале су се за најмање 10 одсто у односу на прошли мјесец, сазнали смо од трговаца. Купци се жале на високе цијене сезонског воћа и поврћа док су продавци са друге стране забринути због мале посјете и слабе куповне моћи грађана.

Сезонско воће и поврће поскупило је у просјеку од пола КМ пa до 1,50 КМ по килограму у односу на прошли мјесец. Цијена купуса је једна КМ по килограму, пасуљ од пет до 10 марака, тикве су једна марка док је мрква од 1,50 КМ по килограму. Паприке су од двије КМ па до четиру у зависности од врсте и квалитета, тикве, праса и репа су од по 1,50 марака по килограму док је шпинат око двије марке. Домаће сирће се може наћи по цијени од шест марака, а ракија је од осам КМ па чак и до 15 у зависности од врсте и квалитета.

На пијаци смо сазнали да је мед појефтинио и тако се ливадски мед може наћи по цијени од 15 КМ док су друге врсте меда задржале раније цијене те да је цвијеће поскупило и до 50 одсто.

Цијене воћа се такође нису значајније мијењале и суве шљиве су по седам до осам КМ, а грожђе је око четири КМ по килограму док се цитруси могу купити по цијени од двије до три марке по килограму, јабуке су од једне КМ па до 2,50 марке за један килограм, док су банане двије КМ по килограму. Цијена једног килограма ољуштених ораха је иста као и прије неколико мјесеци и износи 16 КМ, док је цијена смокава четири марке за килограм, а бадеми се могу наћи и по 18 КМ по килограму.

Што се тиче јаја, млијека и млијчних производа, цијене су се значајније мијењале и за два литра млијека треба издвојити три КМ док се за 1 КМ може добити троје домаћих јаја.

Трговци на брчанској пијаци као разлог поскупљења цијена сезонског воћа и поврћа, наводе смањену понуду као и слабију посјету наших суграђана пијаци. Трговци наводе да су и даље на снази мјере Владе Хрватске о забрани уношења прехрамбених производа у ту земљу, што им умногоме отежава рад.

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img