spot_img
spot_img

Brčko: Cijene i dalje rastu, godišnja inflacija 8,8 posto

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Brčko distriktu BiH su u februaru 2023. godine u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku porasle za 0,5 posto. Godišnja inflacija u februaru ove u odnosu na februar 2022. godine u Brčkom iznosila je 8,8 posto.

Rukovodilac Podružnice Brčko, Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, Senija Fačić za Radio Brčko potvrdila je da su hrana i bezalkoholni napici poskupjeli za 0,9 posto, alkoholna pića i duvan za 0,4 posto, stanovanje 0,7 posto, namještaj i kućanski uređaji za 1,4 posto, rekreacija i kultura 1,4 posto, te usluge restorana i hotela za 1,5 posto.

Fačić je pojasnila da se mjerenje ove vrste stope inflacije vrši na svim proizvodima koji se koriste za ličnu potrošnju. Ona je navela da je u 2022. godini izmjerena prosječna godišnja stopa inflacije u odnosu na 2021. godinu u iznosu od 12 posto.

Fačić je dalje kazala da je posljednji objavljeni podatak, uz ostale aktivnosti u Podružnici Brčko, vezan za prosječnu januarsku platu u 2023. godini, čiji je neto iznos bio blizu 1.123 KM, a bruto iznos blizu 1.679 KM. Ona je pojasnila da se na osnovu baze mjesečnih podataka računaju i podaci za godišnji nivo u svim odjeljcima u kojima se vrše mjerenja.

„U Federaciji Bosne i Hercegovine imamo šest gradova u kojima se radi stalno snimanje cijena. U Republici Srpskoj taj broj gradova je pet. Dvanaesti grad u BiH u ovim mjerenjima je Brčko distrikt. I kada se svi ovi podaci zajednički stave u jednu aplikaciju, u jednu korpu proizvoda za ličnu potrošnju, dobiju se podaci za nivo Bosne i Hercegovine, entiteta i Brčko distrikta“, rekla je Fačić.

Ona je na kraju kazala da se uz već pomenute aktivnosti u Brčko distriktu trenutno provodi anketa o radnoj snazi putem terenskih anketara koji obilaze odabrana domaćinstva i u skladu sa propisanim upitnikom postavljaju određeni set pitanja iz kojih se izvlače potrebni zaključci.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img