Brčko: Četiri lica lišena slobode zbog nepoštovanja izolacije

Policija Brčko distrikta BiH raspolaže podacima zaprimljenim od Inspektorata Brčko distrikta BiH da su u posljednja 24 sata sanitarni inspektori na Graničnom prelazu Brčko izdali ukupno 27 rješenja o izolaciji, od toga 18 za građane sa prebivalištem u Brčko distriktu BiH, četiri za građane sa prebivalištem u RS i pet iz FBiH, saopšteno je iz brčanske Policije.

U protekla 24 sata PBD BiH je zaprimila ukupno 35 prijava u vezi korona virusa, izvršeno je ukupno 164 obilaska poslovnih subjekata radi kontrole radnog vremena tokom kojih nije bilo izdatih prekršajnih naloga, te 14 kontrola poštovanja rješenja o izolaciji izdatih od sanitarnih inspektora gdje takođe nije bilo izdatih prekršajnih naloga.

Šef Policije Brčko distrikta BiH je 22.03.2020. godine predložio, a Štab za zaštitu i spašavanje usvojio tri naredbe od kojih se prva tiče radnog vremena apoteka i pekara do 20:00 sati, druga se tiče uvođenja zabrane kretanja u periodu od 21:00 do 05:00 sati i treća koja predviđa zabranu okupljanja i zajedničkog kretanja tri ili više lica na javnim mjestima, otvorenim i zatvorenim javnim površinama. Izuzetak predstavlja okupljanje i zajedničko kretanje tri ili više lica, ukoliko je neophodno da lica izvrše službenu dužnost ili bilo koju radnju koju su u skladu sa propisima obavezni izvršiti, kao i radnju koju izvršavaju sa članovima uže porodice, podsjećaju iz Policije.

Prilikom kontrole poštovanja izdatih rješenja o izolaciji, kod četiri lica je utvrđeno da se ne pridržavaju mjera izolacije, pa su prema njima preduzete zakonske mjere. Policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH sinoć su lišili slobode četiri lica M.S. rođenog 1978. godine u Špionici, zatim J.H. rođenog 1979. godine u Brčkom, H.M. rođenog 1983. godine u Brčkom i A.T. rođenog 1985. godine u Sarajevu, a svi nastanjeni u Brčkom. Lica J.H., H.M. i A.T. tokom jučerašnje provjere poštivanja rješenja o izolaciji nisu pronađena na adresi stanovanja, nakon što su ušli u grad na Graničnom prelazu Brčko prve večeri u vrijeme zabrane kretanja.

Za ova četiri lica osnovano se sumnja da su počinili krivično djelo „nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije“iz člana 222 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH, i protiv njih će biti podnesen izvještaj Tužilaštvu Brčko distrikta BiH.

Upozorava se stanovništvo Brčko distrikta BiH, a posebno oni koji su se vratili iz zemalja ugroženih pojavom virusa korona, da su dužni izvršavati i poštovati sve mjere koje su donešene za područje Brčko distrikta BiH, u vezi sprečavanja pojave i širenja epidemije, kao i mjera Svjetske zdravstvene organizacije. Lica kojima su izdata rješenja sanitarne inspekcije, obavezna su strogo se pridržavati mjera izolacije, a ukoliko se ne budu pridržavali, protiv njih će se preduzimati sve zakonom propisane mjere, jer su prava društvene zajednice iznad prava pojedinca, zaključuju iz Policije.

 

 

 

 

1 komentar

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime