Brčko: Četiri godine zatvora organizatoru grupe za trgovinu drogom

- Reklama -

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH okončalo je postupak protiv Danijela Šabanovića (30)* po optužnici za nabavku i prodaju marihuane i amfetamina putem organizirane grupe, čiji su pripadnici uhapšeni u okviru akcije CER.

Šabanovića je, kao organizatora grupe, Osnovni sud Distrikta nepravosnažno osudio na kaznu zatvora od četiri godine, nakon što je prihvatio sporazum o priznanju krivice između Tužilaštva i optuženog.

- Reklama -

Tužilaštvo procesuira Šabanovića što je lično i posredstvom drugooptuženog Zlatka Muratovića* (32) nabavljao drogu na područje Distrikta, gdje su je ostali članovi prenosili i prodavali. Da su unutar prethodnih godinu dana vršili ova krivična djela, pored njih dvojice, krajem prošle godine optuženi su i Nihad Hukić *(26), Amra Begić (26)*, Bahrija Fazlović (52)* i Selma Huremović (23)*. Njima je tada stavljeno na teret da su se narkokriminalom bavili putem organizirane grupe ili pojedinačno, a Šabanović je kao organizator grupe samo dva mjeseca kasnije osuđen za krivično djelo neovlaštene proizvodnje i stavljanju promet opojnih droga (iz člana 232. stav (2) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH).

Četverogodišnja zatvorska kazna izrečena Šabanoviću rezultat je sporazuma o priznanju krivice, kojeg je Tužilaštvo zaključilo s optuženim u skladu sa sudskom kaznenom politikom za ovu vrstu krivičnih djela. Predlaganjem sporazuma, kojeg je Osnovni sud Distrikta prihvatio, postupak protiv vođe grupe organizirane u cilju vršenja krivičnih djela neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga na području Brčkog, okončan je njegovim kažnjavanjem u najkraćem roku. Pored toga, njemu je na prijedog Tužilaštva izrečena i mjera oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom u iznosima od pet hiljada KM i pet hiljada i pet stotina eura.

Presudom, na koju je moguće izjaviti žalbu, od optuženog su još oduzeti opojna droga i mobilni telefon, kao predmeti nastali ili upotrijebljeni za izvršenje krivičnog djela.

 

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime