spot_img
spot_img

Брчко чека нови мост преко Саве

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Забрана одвијања теретног саобраћаја, преко моста на Сави, који повезује Дистрикт Брчко и Гуњу у сусједној Хрватској, траје од 2019. године.

Разлог је дотрајалост моста. Штету трпе и привреда и грађани. Процјена релевантних институција из БиХ али и Хрватске, је да је најбоље рјешење изградња новог моста. Ријеч је о пројекту чија је процијењена вриједност 25 милиона марака.

Након стручних анализа стања постојећег моста на Сави, а које су урађене у Институтима у Бањалуци, Сарајеву и Загребу, констатовано је да је најбоља опција за Брчко изградња новог моста, на локацији наспрам постјећег.

Есад Кадрић, градоначелник Брчког, истиче да су у Дистрикту прихватили ту чињеницу.

– Вриједност изградње новог моста је око 25 милиона марака. Мост би посједовао по двије траке на обје стране коловоза и био би предвиђен за тешки и лаки саобрћај. Цијена ће подразмијевати и изградњу излазне саобраћајнице према Луци Брчко – додаје Кадрић.

За пројекат новог моста на Сави, потребна је и подршка Скупштине дистрикта Брчко.

– Ми чекамо одлуку Скупштине, да видимо у којем ћемо даље правцу ићи. Уколико одлука Скупштине буде да се ради нови мост, ми ћемо даље ићи у формирање комисије – каже директор ЈП Путеви Брчко Владо Јевтић.

У Скупштини дистрикта Брчко свјесни су економског значаја превоза робе преко савског моста како за Брчко тако и за домаћу привреду.

– Мислим да у овом тренутку ништа није важније од од моста у Брчко дистрикту. Да се повежемо јер је Брчко дистрикт на граници са Европском Унијом, а нема мост. Какве су то имликације укупно за привреду, то је заиста непотребно говорити – наглашава Ђорђе Поповић, посланик у Скупштини дистрикта Брчко.

Мост на Сави у Брчком је и гранични прелаз. И сви послови око реконстуркције или изградње новог моста захтијевају и координацију заједничких иниституција БиХ са једне стране, и а са друге стране Републике Хрватске.

 

 

(rtrs.tv)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img