Brčko: Anelu Salihoviću za napad i prijetnje policajcima četiri i po mjeseca zatvora

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH okončalo je postupak po optužnici protiv Anela Salihovića (27) optuženog da je prošlog mjeseca u Brčkom izvršio napad na službenike Policije Brčko distrikta na intervenciji i uputio im prijetnje po život. 

Zbog opasnosti da bi mogao učiniti krivično djelo kojim prijeti Salihović je odmah pritvoren, a nakon intezivno sprovedene istrage, ubrzo je optužen i osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od četiri mjeseca i 15 dana. Za krivično djelo napad na službeno lice u obavljanju poslova sigurnosti njemu je prethodno utvrđena zatvorska kazna od četiri mjeseca, dok mu je istovremeno za krivično djelo ugrožavanje sigurnosti utvrđena kazna zatvora u trajanju od jednog mjeseca i 15 dana.

- Reklama -

Tužilaštvo Distrikta procesuiralo je Salihovića, jer je 17. avgusta u Grbavici kod Brčkog pri policijskoj intervenciji zbog narušavanja javnog reda i mira fizički napao jednog policijskog službenika. Salihović je tom prilikom pružajući aktivan otpor lišavanju slobode službeniku S.K nanio tjelesne povrede, a pošto je savladan uz pomoć policijskog službenika N.M., obojici im je prijetio da će ih ubiti po izlasku na slobodu. Salihović je prethodno prijavljen od građana da na magistralnom putu u Grbavici zaustavljanjem vozila i nalijetanjem na njih narušava javni red i sigurnost saobraćaja.

Za manje od mjesec dana intenzivne istrage, u okviru koje je ubrzo prikupilo dokaze neophodne za donošenje tužilačke odluke, Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je optužnicu protiv Salihovića. Po podizanju i potvrđivanju optužnice Tužilaštvo je s optuženim zaključilo sporazum o priznanju krivice odmjerivši kaznu u skladu sa sudskom kaznenom politikom za ovu vrstu krivičnih djela. Predlaganjem sporazuma, kojeg je Osnovni sud Distrikta potom prihvatio, cjelokupan krivični postupak pravosnažno je okončan kažnjavanjem počinioca u roku od mjesec dana od dana izvršenja krivičnog djela.

 

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime