spot_img
spot_img

Брчко: 90 000 КМ за уџбенике дјеци погинулих бораца и РВИ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Влада Брчко дистрикта БиХ на 37. редовној сједници примила је к знању Информацију о реализацији пројеката за набавку уџбеника дјеци погинулих бораца и ратних војних инвалида у 2017. години.

Шеф Службе за борачко-инвалидску заштиту и цивилне жртаве рата Владе Брчко дистрикта БиХ Сенад Бешић рекао је да је пројекат у прошлој, као и свих ранијих година, успјешно реализован.

“Програм обухвата дјецу уписану на редовно школовање у средње школе и редовне студенте до 26 година старости. Утрошена средства планирана буџетом су око 90 000 КМ, а износ по подносиоцу захтјева је 250 КМ”, додао је Бешић.

Он је нагласио да су средства планирана и у буџету за 2018. годину и биће реализована по истом програму. “Евидентно је да је тренд додјеле средстава опадајући из разлога што године чине своје и дјеца или не настављају школовање након средње школе или студенти навршавају 26 година живота. Очекивања су да ће у наредне три до четири године престати потреба за овим програмом или ће она бити на симболичном нивоу”, објаснио је Бешић. Он је нагласио да број подносилаца варира из године у годину из истих разлога и креће се од 300 до 350.

На данашњој сједници Владе усвојене су и Смјернице за израду нацрта правилника о увећању плате по основу посебних услова рада, тежине и природе послова, одговорности за обављање тих послова и опасности по живот и здравље приликом обављања тих послова у надлежној организационој јединици Одјељења за јавну безбједност. Шеф Одјељења Един Заимовић истакао је да је израда Правилника наставак активности које су предвиђене Законом о заштити и спасавању Брчко дистрикта БиХ, а који је усвојен 2016. године.

“Предвиђено је увећање плата до 20% и важно је нагласити да се оно не односи на администрацију него на запослене који су директно укључени у систем заштите и спасавања. Правилник би требао да буде готов до сљедеће недјеље, а средстава за ове намјене планирана су у буџету за 2018. годину”, додао је Заимовић.

Влада Брчко дистрикта БиХ на данашњој сједници одобрила је Смјернице за израду нацрта правилника о измјенама Правилника о мјешовитој јединици за заштиту и спасавање. Усвојена је Одлука о промјени намјене јавног добра у Брки као и Приједлог одлуке о одобравању Програма утрошка средстава текућих грантова у 2018. години у Одјељењу за расељена лица, избјеглице и стамбена питања, први дио.

Чланови Владе усвојили су Приједлог одлуке о именовању представника Брчко дистрикта БиХ у пројекат “Управљање животном средином базирано на доказима и одрживим политикама животне средине за подршку 2030 Агенди за Југоисточну Европу”. Именовани су службеници Брчко дистрикта БиХ за сарадњу са исељеништвом, службеници који ће учествовати у раду техничке радне групе за стратегију обнове зграда у БиХ и радној групи за израду стратегије обнове зграда на нивоу БиХ и Брчко дистрикта. Представници Брчко дистрикта БиХ именовани су и у Пројектни одбор пројекта FHC/TBUR (четврти извјештај БиХ и трећи двогодишњи извјештај у складу с Оквирном конвенцијом УН о климатским промјенама).

Влада Брчко дистрикта БиХ усвојила је закључак који се односи на покретање процедуре за закључивање меморандума о разумијевању између Министарства спољне трговине и економских односа БиХ и Државне управе за туризам Народне Републике Кине о олакшавању групних путовања кинеских туриста у БиХ, као и закључак у вези са иницијативом за закључивање споразума о питању запошљавања чланова породица дипломатског и конзуларног особља са Аустралијом. На 37. редовној сједници усвојен је закључак у вези са пројектним задатком за израду анализе планирања развоја, управљања капиталним улагањима, просторног планирања и јавном имовином Брчко дистрикта БиХ.

 

 

 

 

 

(nula49.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img