Brčanski poslodavci sve teže pronalaze kvalifikovane radnike

Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta je tokom maja mjeseca objavio 35 oglasa za ukupno 85 slobodnih radnih mjesta otvorenih u pravnim subjektima na području Distrikta.

Posladavci su uglavnom tražili šivače, sezonske berače, ranike u proizvodnji, konobare, bravare, zavarivače, metaloglodače i kol -agente.

- Reklama -

U istom periodu, Zavod je objavio i 17 oglasa za 74 slobodna radna mjesta u Republici Sloveniji na pozicijama zavarivač, zidar, pekar, kuhar, tesar, CNC operater, te vodo i elektroinstalater, piše Radio Brčko.

Promjene na tržištu rada koje su od prošle godine zahvatile i Brčko distrikt sve brže dovode do situacije da poslodavci teško dolaze do kvalifikovanih radnika, prije svega zanatskih zanimanja.

Do nedavno je bilo nezamislivo da se u jednom mjesecu oglasi potreba za čak 160 slobodnih radnih mjesta, a upravo se to desilo prošlog mjeseca u brčanskom Zavodu za zapošljavanje.

Radnici uglavnom zanatskih zanimanja su se tražili i u Distriktu, ali i za rad u Sloveniji.

Na kraju dodajmo i to da su prvi put ove godine poslodavci sa hrvatskog Jadrana kontaktirali brčanski Zavod za zapošljavanje tražeći spremačice, sobarice, konobare, kuhare i druge profile radnika u oblasti turizma.

 

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime