spot_img

Brčanski “Neolit” još uvijek čeka izložbeni prostor

Published:

Još od 2015. godine brčanski Centar za arheološka i etnografska istraživanja Neolit čeka na ispunjenje preporuke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH upućenih Vladi Distrikta i dodjelu adekvatnog prostora za postavku zavičajno-muzejske zbirke.

Neolit posjeduje oko tri hiljade eksponata. Oni su zbog nedostatka adekvatnog prostora smješteni u objekat koji prokišnjava i daleko su od očiju javnosti. Da zbirka zaslužuje pažnju, posvjedočili su brojni stručnjaci iz naše i susjednih država, nakon čega je upućen zahtjev Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, koja je dala preporuku.

“Ima resursa i potencijala da bi oni mogli to proglasiti nacionalnim spomenikom kulture kao pokretnu baštinu – uslov je da lokalna zajednica i “Neolit” nađu adekvatan prostor i da se izvrši stručna revalorizacija”, ističe Milorad Ćirković, predsjednik Centra za arheološka i etnografska istraživanja “Neolit”.

Nažalost, do danas ništa nije učinjeno da bi ovo pitanje bilo riješeno, a nadležni tvrde da su primili zahtjev za dodjelu više od 200 kvadratnih metara prostora, iako mogu osigurati svega 100.

“To ne znači da nećemo pokušati da riješimo i taj problem – bilo da podnosilac zahtjeva smanji svoj zahtjev ili da mi uradimo izmjenu propisa kako bismo u svakom slučaju ono što je neophodno Distriktu Brčko omogućili i da funkcioniše na ovom prostoru, a to je jedan kvalitetan muzej”, kaže gradonačelnik Siniša Milić.

Iz Neolita apeluju da nadležni ispoštuju preporuku Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, da bi od propadanja bila sačuvana velika kulturna vrijednost Distrikta, zarad budućih generacija.

 

 

(federalna.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img