spot_img
spot_img

Брчански адвокати се у јануару враћају у суднице

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Адвокати у Брчком половином идућег мјесеца вратиће се у суднице с обзиром на то да је тамошњи Апелациони суд утврдио да одредба која се односи на фискализацију адвокатске дјелатности Закона о фискалним системима није у складу са Статутом дистрикта.
Истакао је то у петак за “Глас Српске” члан протестног одбора адвоката из Брчког Мирко Симић подсјетивши да су адвокати у октобру, након што је пропао покушај усвајања измјена спорног закона, у својству грађана поднијели иницијативу Апелационом суду у Брчком.

– Ова одлука значи да је наш проблем након осам мјесеци ријешен. Враћа се на снагу стара одредба Закона о фискалним системима из 2016. године према којем се из система фискализације искључују адвокатска дјелатност и трговина на велико. На нама је сада да сачекамо објаву у “Службеном гласнику Брчко дистрикта БиХ”, а с обзиром на то да иду празници, реално је очекивати да ће то бити половином јануара – рекао је Симић.

Додао је да су брчански адвокати и очекивали овакву одлуку и нагласио да је Апелациони суд потврдио да су били у потпуности у праву када су захтијевали да буду изузети из система фискализације.

– Поздрављамо ову одлуку Апелационог суда и очекујемо да ће она бити испоштована. Осим што се одредбе закона којим смо уведени у систем фискализације стављају ван снаге, овом одлуком суда се обустављају и сви управни поступци који се воде против адвоката у Брчком у погледу контроле – појаснио је Симић и додао да ће затражити и одговорност лица која су адвокате довела у овакву ситуацију, а размислиће и о могућности накнаде штете.

Предсједник Извршног одбора Адвокатске коморе РС Миљкан Пуцар каже за “Глас Српске” да је ова одлука Апелационог суда потврдила да је штрајк адвоката у Брчком био у цјелости оправдан, те да је на незаконит начин адвокатска дјелатност у дистрикту уведена у систем фискализације.

– Извршни одбор ће заказати сједницу и прекинути са штрајком адвоката у Брчком, а с обзиром на то да смо дјеловали заједно са Адвокатском комором ФБиХ, исти потез повући ће и колеге из ФБиХ, тако да ће адвокати у Брчком одмах након објављивања одлуке почети да раде. То ће омогућити и грађанима да остварују своја права – истакао је Пуцар и додао да су грађани и привреда у дистрикту протеклих мјесеци претрпјели велику штету.

Влада Брчког је основним Законом о фискалним системима, који је усвојен 8. јуна 2016. године, изузела адвокатску дјелатност од обавезе регистровања промета преко фискалне касе. Међутим, Скупштина је без нацрта или приједлога измјена и допуна Закона о фискалним системима, на сједници одржаној 17. октобра прошле године, усвојила Закон о измјенама и допунама Закона о фискалним системима којим је прописала обавезу регистровања промета преко фискалне касе у адвокатској дјелатности. Због увођења адвокатске дјелатности у систем фискализације адвокати у Брчком су 26. априла напустили суднице и обуставили рад. Иако је усмено било договорено да ће на сједници Скупштине дистрикта 23. октобра бити усвојене измјене Закона о фискализацији према којима би адвокати на годину били изузети из система фискализације, до проналаска коначног рјешења, то се није десило јер није било двотрећинске подршке за предвиђене измјене закона пошто су против гласали бошњачки посланици.

Рочишта

Мирко Симић каже да је за осам мјесеци, колико адвокати у Брчком не раде, 1.250 предмета блокирано, а одгођено неколико хиљада рочишта.

– Осим тога, око 800 предмета је на чекању и треба да их предамо у суд. Приоритет у нашем раду када се вратимо на посао јесте поштовање законских рокова за изјављивање правних лијекова, давање одговора на тужбе или приговора и жалби – рекао је Симић.

 

 

 

(glassrpske.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img