Presuda Apelacionog suda: Fiskalizacija advokatske djelatnosti nije u skladu sa Statutom Distrikta!

- Reklama -

U postupku ocjene usklađenosti pravnih akata Apelacioni sud Brčko distrikta BiH, na sjednici vijeća održanoj dana 18.12.2019. godine, donio je presudu kojom je utvrdio da odredba člana 3. stav (1) Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sistemima Brčko distrikta BiH, kojom je fiskalizovana advokatska djelatnost, nije donesena u skladu sa članom 37. stav (1) Statuta Brčko distrikta BiH i da prestaje važiti danom objavljivanja ove presude u „Službenom glasniku Brčko distrikta BiH“.

Navedenu odluku Apelacioni sud Brčko distrikta BiH donio je postupajući po inicijativama za ocjenu usklađenosti pravnih akata koje su sudu, dana 30. i 31.10.2019. godine, u svojstvu građana uputila četiri advokata koja imaju sjedište u Brčko distriktu BiH.

- Reklama -

Podsjetimo, zbog fiskalizacije advokatske djelatnosti u Brčko distriktu BiH, advokati sa područja cijele Bosne i Hercegovine zajedno sa advokatima čije je sjedište u Distriktu, dana 26.04.2019. godine, u potpunosti su obustavili svoj rad pred sudovima i ostalim institucijama Brčko distrikta BiH, zbog čega od početka obustave rada pred Osnovnim i Apelacionim sudom nije održano oko 1200 ročišta, od kojih je najveći broj u građanskim predmetima, a oko 60 u krivičnim predmetima.

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime