spot_img
spot_img

Брчанска Скупштина усвојила сет закона за бржу регистрацију привредних субјеката

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Након разматрања више извјештаја о ревизији финансијског пословања одјељења и институција Брчко дистрикта БиХ у 2018. години завршена је 57. редовна сједница Скупштине, након које је у сриједу 15. јануара 2020. године почела 58. сједница.

Нова редовна сједница Скупштине почела је свечаном изјавом новоименованог шефа Одјељења за здравство и остале услуге у Влади Брчко дистрикта Акифа Пезеровића, који је дужност преузео 9. јануара 2020. године.

С циљем олакшавања регистрације и пословања привредних субјеката у Брчко дистрикту, успостављањем пословања на једном мјесту, посланици су у првом читању усвојили измјене и допуне више закона. Усвојене су измјене и допуне Закона о класификацији дјелатности, Закона о предузећима, Закона о угоститељској дјелатности, Закона о трговини, Закона о туристичкој дјелатности и Закона о административним таксама.

Разматран је и у првом читању усвојен Нацрт законa о електронском пословању и Нацрт законa о електронском потпису као и Нацрт закона о Пореској управи. Говорећи о разлозима и потреби доношења новог закона, Миодраг Трифковић, директор Пореске управе, рекао је да је важећи закон донесен 2002. године и да је до сада претрпио девет измјена.

– Стратегија развоја јавних финансија коју је усвојила Влада предвиђа иновирани закон о Пореској управи што се не може обезбиједити измјенама и допунама због чега смо припремили потпуно нов закон. Ријеч је о општем закону који прописује права и обавезе ове институције, запослених као и пореских обвезника и биће усаглашен са директивама Европске уније и ентитетским прописима. Осим тога Пореска управа је кроз регистрацију пореских обвезника, заједно са Основним судом, укључена у пројекат једношалтерског система који скраћује рокове и укида одређене накнаде – рекао је Трифковић. Скупштина је одлучила да се о Нацрту закона о Пореској управи одржи стручна јавна расправа која је заказана за 23. јануар 2020. године у 16 часова.

У првом читању је усвојен и Предлог закона о регистрацији пословних субјеката као и Предлог закона о судским таксама у Брчко дистрикту БиХ.

Посланици су разматрали Извјештај о спровођењу иницијалне фискализацијe према коме је до 13. јануара ове године регистровано 2.939 активних фискалних уређаја преко којих је евидентирано око 15 милиона рачуна и промет од милијарду 645 милиона КМ. Одложено је разматрање и усвајање Нацрта закона о измјени Закона о фискалним системима на предлог групе посланика, као и нацрти закона о допуни овог закона које су предложили посланик Урош Војновић као и Клуб посланика Социјалистичке партије.

Након разматрања и усвајања Нацрта закона о измјени Закона о државној служби сједница је синоћ прекинута и биће настављена разматрањем тридесетак преосталих тачака утврђеног дневног реда.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img