spot_img
spot_img

Брчанска Скупштина о траси аутопута кроз Дистрикт: Наново треба усаглашавати ставове

spot_img
spot_img

Заступници брчанске Скупштине током данашњег засједања усвојили су у првом читању Измјене и допуне Закона о јавној управи Дистрикта, кроз које се прецизније дефинише област рада и радних односа и ставља под ингеренције Одјељења за здравство и остале услуге грађанима, област рада и радних односа.

„Ово је врло важно јер се стварају претпоставке за унапређење области рада и радних односа, а уједно осигурава и директна надлежност одјељења брчанске Владе кад је ријеч о недавним закључцима и Споразуму у вези са недавно окончаним штрајковима“, рекао је предсједник Скупштине Синиша Милић.

Предсједник Скупштине је у овом контексту такође устврдио да поменуте корекције закона Одјељењу за здравство омогућавају да продужи процес такозваног „утврђивања репрезентативности“ овдашњих синдиката, али и да уђе у процес припреме за потписивање гранских те Општег колективног уговора о раду са синдикатима.

Заступници су, такође, дали сагласност и на Измјене и допуне Закона о дјечијој заштити у Дистрикту, уводећи у право на дјечији доплатак и ону групу запослених родитеља чији износ примања незнатно прелази висину просјечне плате.

Након дискусија преовладао је став да треба осигурати да сва дјеца у Дистрикту добију доплатак, с тим да он може бити различит, имајући у виду материјално-економски статус породице, о чему ће се детаљније анализе сачинити до уласка наведених измјена у процедуру другог читања, односно коначног усвајања.

У завршном дијелу засједања највише времена је потрошено на расправу о Информацији у вези са дионицом аутопута кроз Брчко. Кључна информација у овом контексту је била да, на јутрошњој сједници чланови брчанске Владе из реда Срба, нису прихватили измјене регулационог плана у којем је уцртана траса аутопута.

„Ово што сам чуо ме изненађује јер сматрам да смо раније већ све били договорили па сам очекивао да све буде прослијеђено на усвајање Скупштине“, истакао је допредсједник Иво Филиповић.

Кад је ријеч о предсједнику брчанске Скупштине њега, чини се, овакав епилог око регулационог плана није изненадио.

„Кориштено је право такозваног афирмативног гласа, који се иначе употребљава и у сврху заштите интереса једног од конститутивних народа у Дистрикту. С обзиром на најновију, јутрошњу, реалност да регулациони план није добио подршку на сједници брчанске Владе, разговоре о траси аутопута, морамо вратити на почетак“, истакао је Милић.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img