spot_img
spot_img

Brčanska Hirugija: Obavljena operacije uklanjanja maligne promjene – dojka

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Operativni tim Odjeljenja hirurgije – Bolnica JZU “Zdravstveni centar Brčko” danas je uspiješno uradio još jedan operativni zahvat- dojke, koja obuhvata metodu odstranjivanja dojke zahvaćene malignim tumorom.

Vođa operativnog tima Odjeljenja hirurgije JZU “Zdravstveni centar Brčko” je Dr Aleksandar Guzijan načelnik Centra za dojku UKC Banja Luka, jedinog takvog Centra u Republici Srpskoj, sa dugogodišnjim radom u oblasti dijagnostike, biopsije i operativnog liječenja promjena u dojci, kao i njene postooperativne estetike.

-Danas smo imali prvi operativni zahvat u JZU “Zdravstveni centar Brčko”- Bolnica- Odjeljenje hirurgije. U pitanju je bila pacijentkinja kod koje iglenom biopsijom dijagnostikovan maligni tumor u desnoj dojci. Pacijentkinja je laboratorijski i slikovno obrađena zatim prezentovana onkološkom konzilijumu JZU “Zdravstveni centar Brčko” gdje je i donešena odluka da se kao primarno sprovede hiruško liječenje. Operativni zahvat je urađen danas, protekao je tehnički uredno, urađena je u principu radikalna operacija sa ostranjivanjem dojke i lifnih čvorova iz desne pazušne regije, sam rani postoperativni tok očekujem da bude dobar. .- nakon završene operacije izjavio je dr Guzijan, vođa operativnog tima Odjeljnja hirugije Bolnica JZU “Zdravstveni centar Brčko”.

Tokom prošlog mjeseca održan je radni sastanak na kojem su bili predstavnici menadžmenta JZU “Zdravstveni centar Brčko”, Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge te predstavnici udruženja Brčansko srce na kojem se između ostalog razmatralo kako da se unaprijedi tretman prema ovoj grupi pacijenata a s ciljem unapređenja redovnih pregleda i kontrola koji su prije svega neophodi.

Dr Guzijan osim što je angažovan za potrebe operativnih zahvata, angažovan je i za rad u ambulantnom dijelu te radit će se između ostalog iglene biopsije dojke i lifnih čvorova.
-Kada je u pitanju patologija dojke sada je standard da se prvo radi biopsija promjene kako bi se nakon dobijanja patohistološke verifikacije odredilo šta je za takvog pacijenta svrsishodno u smislu hoće li ići prvo hiruško ili terapija citostaticima. U svakom slučaju da bi se taj cilj dostigao, neophodan je neki standardizovan pristup koji podrazumijeva prije svega radiološku dijagnostiku dojke gdje se radi ultrazvučna, mamografska i u određenim slučajevima dijagnostika magnetne rezonance. Ukoliko se uspostavi da postoji neka sumljiva promjena u dojci onda se radi iglena biopsija, gdje nakon dobijanja patohistološkog nalaza, i potvrdi se da je promejna maligna, onda se radi metastazna obrada čisto zbog uspostavnja stadijuma bolesti koji nam na neki način kasnije i određuje tok liječenja. Ukoliko je liječenje hiruško primarno, pacijentica se sa onkološkog konzilijuma upućuje na Odjeljenje hirurgije Bolnica i sprovodi se operativni zahvat- pojasno je dr Guzijan.

Na kraju, dr Guzijan je i dodao, primarni moj cilj angažmana, doprinos u samoj kvaliteti operativnih zahvata i uvođenja novih procedura u hirurgiji dojke koje se do sada nisu koristile, plan je uvođenja sentiment biopsija to je jedna pošdedna operacija u pazuhu te plan uvođenja pošdeni operativnih zahvata tamo gdje se to može ostvariti. Svakako pošto je danas urađen i prvi operativni zahvat moram istaknuti dobre uslove rada u operativnom bloku kao i raspoloživosti opreme.

Operativni tim: Dr Aleksandar Guzijan,Dr Igor Stakić, Dr Adin Hadžajlić, Instrumentarka Jelena Milić, Miloš Stevanović, Anesteziolog Dr Damir Pistoljević, anestetičar Hasan Zukić.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img