Bivšem direktoru JP “Putevi Brčko” devet mjeseci zatvora

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dokazalo je optužbe protiv bivšeg direktora JP Putevi Brčko Dragana Marinkovića za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, koje je počinio u postupcima javnih nabavki u tom preduzeću u periodu od 2013. do 2016. godine.

Okončanjem suđenja po ukupno osmanaest tačaka optužnice iz 2017. godine i žalbenog postupka pred lokalnim pravosuđem, Marinković je pravosnažno osuđen po petnaest optužnih tačaka, dok je po tri tačke oslobođen optužbi. Njemu je pravosnažno izrečena kazna zatvora u trajanju od devet mjeseci i zabrana vršenja dužnosti odgovornog lica u javnim preduzećima u trajanju od jedne godine, u koje se neće računati vrijeme provedeno na izdržavanju kazne.

Podsjetimo, Tužilaštvo Distrikta procesuiralo je Marinkovića zbog brojnih zloupotreba položaja ili ovlaštenja i protivzakonitog posredovanja u dodjeljivanju ugovora o nabavkama suprotno propisima i internim procedurama u JP Putevi Brčko. On je bio optužen da je, kao direktor JP Putevi Brčko, u osamnaest procedura javnih nabavki postupao suprotno ovlaštenjima i odgovornoj dužnosti u tom preduzeću. Bilo mu je stavljeno na teret da je sam po vlastitom izboru ili putem drugih zaposlenika u tom preduzeću dodijelio osamnaest ugovora o nabavci za to preduzeće ukupne vrijednosti oko 150.000,00 KM.

Ocjenjujući da su dokazani optužni navodi po petnaest tačaka optužnice, Osnovni sud Distrikta oglasio je krivim Marinkovića za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja (iz člana 377 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH). S druge strane, po tri tačke optužnice on je oslobođen od optužbi za ovo i krivično djelo protivzakonitog posredovanja (iz člana 376 stav (2) Krivičnog zakona). Odbijanjem žalbi pred Apelacionim sudom Distrikta, njemu je pravosnažno potvrđena kazna zatvora u trajanju od devet mjeseci i mjera sigurnosti jednogodišnje zabrane vršenja dužnosti odgovornog lica u javnim preduzećima, koje mu je prethodno u prvostepenom postupku izrekao Osnovni sud Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

 

 

 

 

 

1 komentar

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime