spot_img
spot_img

БИМАЛ купио фабрику јестивог уља НОВО СУНЦЕ у Сомбору

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

БИМАЛ Група је успјешно завршила поступак преузимања традиционалне сомборске фабрике за производњу јестивог уља НОВО СУНЦЕ и тиме званично постала већински власник. Куповином фабрике НОВО СУНЦЕ, пословна група БИМАЛ је потврдила своју лидерску позицију.

„Циљ наше аквизиције је укрупњавање и јачање индустрије уља у регији Западног Балкана. Наша намјера је да компанију БИМАЛ СУНЦЕ доведемо на највиши техничко-технолошки ниво производње, који посједујемо у фабрици за производњу јестивог уља БИМАЛ у Брчком“ рекао је предсједник Управе СТУДЕН Групе и генерални директор компаније БИМАЛ г. Илија Студен.

Први кораци послије преузимања фабрике су реконструкција погона, подизање производних капацитета, те оптимизација трошкова. Фабрика НОВО СУНЦЕ тренутно прерађује сунцокретово и сојино сјеме, док се у брчанској фабрици БИМАЛ прерађују све три уљарице, сунцокрет, соја и уљана репица. Како је саопштено из БИМАЛ Групе циљ је да обје фабрике производе једнаке производе, врхунског квалитета од све три сировине.

„Почетна улагања у пројекат БИМАЛ СУНЦЕ су 40 милиона КМ. Будући да је план да капацитет производње подигнемо са тренутних 100.000 тона на 180.000 тона годишње, улагања у наредном периоду ће достићи укупан износ од 70 милиона КМ“ рекао је Студен.

БИМАЛ Група ће производњом у двије фабрике, у Брчком и у Сомбору, годишње пласирати више од 250.000 тона полупроизвода и готових производа на домаћа тржишта, као и на своја традиционална извозна тржишта Турске и Блиског истока. Такође, виши производни капацитети значе и чвршћу позицију на тржишту Европске уније гдје БИМАЛ већ извози своје специјалне производе, те потпуно остваривање потенцијала извоза на тржиште југоисточне Азије.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img