Apsurdistan: Do 13:00 po jednom zakonu, od 13:00 po drugom

Sve građane Distrikta koji su juče i danas posjetili Direkciju za finansije sa željom da podnesu godišnji izvještaj o radu udruženja građana sačekalo je neugodno iznenađenje.

Naime, “iznenada” donesena Odluka o visini naknade za usluge Sektora za obradu finansijskih izvještaja i licenciranje Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH čeka na vratima pomenute Direkcije sve koji su finansijske izvještaje o radu udruženja odlučili da podnesu posle 25. februara u 13:00 časova!?

Redakciji portala nula49.com javio se veći broj građana, ogorčenih zbog ovakve Odluke, donesene svega nekoliko dana prije krajnjeg roka za dostavu finansijskih izvještaja.

- Reklama -

Da apsurd bude veći, primjena Odluke počela je juče, 25. feburara, oko 13 časova, pa su tako pojedini bez ikakve naknade podnijeli izvještaj u 12:45, a oni koji su Direkciju za finansije posjetili dvadesetak minuta kasnije bili su dužni da na navedeni broj računa uplate 70,00, odnosno 90,00 KM.

U razgovoru sa brčanskim računovođama saznali smo i da je ovakva Odluka najavljena ranije, te da se očekivalo da će biti usvojena krajem januara, pa Direkcija za finansije zbog toga izvještaje nije prihvatala tokom januara, kakva je praksa bila prethodnih godina.

Ipak, niko od njih nije očekivao da će primjena početi dva i po dana prije krajnjeg roka.

Nadležni izgleda nisu bili u stanju ovu Odluku donijeti na vrijeme, ali nisu željeli ni odustati od barem nekoliko hiljada konvertibilnih maraka koje će se, iako je Odluka donijeta kasno, sigurno sliti na račun Trezora…

Pa je tako došlo do “kompromisa” – do 13:00 jedan zakon, od 13:00 drugi.

Jedan od postulata pravne države jeste i zakon jednak za sve. Ne i u Brčko distriktu.

(MS/nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime