spot_img
spot_img

Ambasadorka Švedske u BiH o švedskom doprinosu energetskom sektoru tokom posjete Brčko Distriktu

spot_img
spot_img
spot_img

Nj.E. Johana Stromkvist, ambasadorka Švedske u Bosni i Hercegovini, zajedno sa gradonačelnikom Zijadom Nišićem, posjetila je zgradu „Stare policijske stanice“ za vrijeme svoje današnje posjete Brčko distriktu.

Riječ je o jednom od pet javnih objekata u Brčko distriktu koji su obnovljeni u okviru projekta Zeleni ekonomski razvoj (GED), koji finansira Švedska, uz sufinansiranje lokalnih vlasti.

„Ovaj projekat je sjajan primjer angažmana Švedske zajedno sa partnerima u podršci napretku u oblasti energetske efikasnosti u Bosni i Hercegovini“, naglasila je ambasadorka Stromkvist, dodajući da „sistemski pristup energetskoj efikasnosti i upravljanju energijom nedovodi samo do smanjenja emisija i smanjenja zagađenja zraka. Ovakav pristup takođe štedi javna sredstva i otvara nova zelena radna mjesta dok povećava energetsku sigurnost smanjenjem ovisnosti o fosilnim gorivima. On je i preduslov za put Bosne i Hercegovine u EU”.

Ambasadorka Stromkvist također je razgovarala o političkim dešavanjima sa gradonačelnikom Nišićem, uključujući proces integracije Bosne i Hercegovine u EU, te je upoznala gradonačelnika o prioritetima švedskog predsjedavanja u EU: sigurnost; konkurentnost; zelena i energetska tranzicija; kao i demokratske vrijednosti i vladavina prava. Zajednički su posjetili spomen obilježje svim civilnim žrtvama ispred Vijećnice Brčko distrikta.

Doprinos Švedske energetskom sektoru u BiH

Švedska je glavni bilateralni donator u energetskom sektoru u Bosni i Hercegovini kroz dva tekuća projekta koji se provode širom zemlje sa ciljem podrške BiH u postizanju ciljeva energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, te dodatnog olakšavanja i proširenja projekata energetske efikasnosti.

GED se fokusira na postizanje energetske efikasnosti javnih zgrada. Osim što smanjuje emisiju CO2 i onečišćenje zraka, štedi javna sredstva, smanjuje ovisnost o fosilnim gorivima i otvara nova zelena radna mjesta. Energetski efikasne javne zgrade takođe su uslov za ulazak zemlje u EU. U okviru ovog projekta također je razvijena baza podataka sa približno 5 000 javnih zgrada širom zemlje koje je potrebno obnoviti kako bi postale energetski efikasne. Time se stvaraju uslovi za povećanje ulaganja uz pomoć fondova EU-a i drugih donatora.

Drugi projekt, finansiran od strane Švedske u energetskom sektoru, usmjeren je na stambene zgrade. Ovaj trogodišnji projekt provodit će se u 36 gradova i opština, te će doprinijeti ubrzanju razvoja opštinskih finansijskih mehanizama za provedbu mjera energetske efikasnosti na stambenim zgradama. On je temelj za povećanje ulaganja u stambene zgrade s niskim udjelom ugljenika u BiH.

Informacije o Projektu zelenog ekonomskog razvoja (GED)

Pored ulaganja od strane lokalnih partnera, Švedska je od 2014. godine donirala približno 21 milion evra za projekat kojeg provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Od tada je pomogla da se osigura toplinska izolacija u gotovo 300 zgrada i smanji potrošnja energije u tim zgradama za približno 45%.

Pet intervencija u Brčkom uključuje i adaptacije zgrada bolnice, Doma zdravlja, Klinike za plućne bolesti i zgrade Vlade Brčko distrikta. Sveukupno, poboljšani su uslovi za više od 4.100 korisnika u Brčko distriktu, dok je ukupno 670.000 korisnika širom zemlje imalo koristi od projekta u vidu poboljšanih uslova rada, studiranja i života.

Ove mjere takođe uključuju postavljanje 13 energetski efikasnih sistema javne LED ulične rasvjete u raznim dijelovima zemlje. Sveukupno, ulaganja u ovoj oblasti imala su pozitivan ekonomski učinak na Bosnu i Hercegovinu, kao što su uštede u javnim budžetima od preko 6,5 miliona KM godišnje i otvaranje 2.500 zelenih radnih mjesta.

Ovo pomaže Bosni i Hercegovini u praćenju, analizi i procjeni podataka o potrošnji energije, troškovima, emisijama, energetskim ulaganjima i uštedama u zgradama javnog sektora. Intervencija će također doprinijeti postizanju ciljeva energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije Bosne i Hercegovine pružanjem financijske pomoći infrastrukturnim projektima energetske efikasnosti i doprinosom stvaranju povoljnog okruženja za ulaganja u energetsku efikasnost u Bosni i Hercegovini.

Informacije o projektu Energetska efikasnost u stambenom sektoru

Cilj ovog trogodišnjeg projekta u vrijednosti od 2,3 miliona Eura je izgraditi temelje i osigurati uslove za povećanje ulaganja u niskougljične stambene zgrade u Bosni i Hercegovini.

Stambeni sektor u Bosni i Hercegovini ima značajnu ulogu u sveukupnoj potrošnji energije, a također je prepoznat kao sektor s najvećim potencijalom za isplative uštede energije. Prosječna potrošnja energije u stambenim zgradama u Bosni i Hercegovini preko pet puta je veća od specifične godišnje potrošnje energije u stambenim zgradama u zemljama EU. Ulaganje u stambene zgrade s niskim udjelom ugljika transformacijska je promjena u energetskom sektoru i može se dogoditi samo ako se jačaju kapaciteti i vještine relevantnih institucija i stručnjaka usporedno sa uspostavom sistema koji omogućuje finansiranje infrastrukturnih projekata energetske efikasnosti, a istovremeno generira zelene radna mjesta i smanjenje emisije CO2. Ovaj trogodišnji projekt provodit će se u 36 gradova i opština, te će doprinijeti ubrzanju razvoja opštinskih finansijskih mehanizama za provedbu mjera energetske efikasnosti na stambenim zgradama.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img