spot_img
spot_img

Ambasadorka Slovenije u prvoj zvaničnoj posjeti Distriktu

Published:

spot_img

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić primio je danas u prvu zvaničnu posjetu ambasadorku Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini NJ. e. Zoricu Bukinac.

Gradonačelnik je gošći poželio dobrodošlicu i istakao da su teme razgovara sa ambasadorkom Bukinac, pored zajedničkog projekta u školstvu za koji postoji interes da se nastavi implementirati, bile i buduća saradnja Republike Slovenije i BiH, odnosno Brčko distrikta BiH i u drugim oblastima za koje postoji interes da se ona razvija.

Konkretan povod njene posjete je realizacija projekta koji se odvija u brčanskom školstvu uz pomoć Republike Slovenije, a koji promoviše medijaciju kao način rješavanja sukoba u vršnjačkom nasilju.

„Sa moje strane je upućena i jedna konstatacija – da Republika Slovenija zaista predstavlja jednog pouzdanog partnera za BiH, tim prije i za distrikt Brčko. Postoje, naravno, sve te oblasti u kojima vidimo dodirne tačke, a to znači i mogućnost za saradnju. Svojevremeno je postojala i ozbiljna inicijativa, 2008. godine, o otvaranju Ljubljanskog univerziteta kao javnog univerziteta u distriktu. Dotakli smo se svih tih pitanja gdje potencijalno postoji mogućnost za saradnju, razmijenili smo informacije i dalje ćemo govoriti naravno o tim temama, biće prilike. Ono što je bitno to je da postoji raspoloženje i sa jedne i sa druge strane“, istakao je Milić.

Ambasadorka Slovenije Bukinac, ovom prilikom je istakla da je Bosna i Hercegovina Sloveniji veoma važan partner za međunarodno-razvojnu saradnju, od čijih sadržaja su im na prvom mjestu djeca, mladi, savremene i zelene tehnologije. Istakla je da su države EU najveći partner BiH, da najveći investitori u BiH dolaze iz Evropske unije, kao i najviše međunarodne razvojne pomoći. Naglasila je da je Slovenija peti po redu trgovinski partner BiH, dok je Bosna i Hercegovina treća po redu za slovenačku privredu i kapital.

„Preduzeća sa slovenačkim kapitalom ili u većinskom vlasništvu u Bosni i Hercegovini zapošljavaju otprilike 15.000 državljana BiH, tako da taj interes u realnom sektoru postoji i implementira se svaki dan. Naravno, za još poboljšanja te slike postoje interesi i apetiti. Važno je poslovno okruženje, korektna poslovna praksa. To je ono što može privući i dalje investicije i poslovnu saradnju“, rekla je Zorica Bukinac.

Ona je dodala i da, kada je riječ o regionalnoj integraciji koja je važan element na putu približavanja u evropske integracije, Slovenija posvećuje veliku pažnju mladima i obrazovanju, tako da su ta razmjena i napredak u BiH od izuzetno velike važnosti. Kako je dodao gradonačelnik Milić, postoji i inicijativa o mogućnosti održavanja događaja u vezi sa pčelarstvom u distriktu sljedeće godine jer je UN, upravo na prijedlog Slovenije, pred kraj prošle godine, jednoglasno potvrdio rezoluciju da će se svake godine 20. maj obilježavati kao Svjetski dan pčela.

 

 

 

 

 

(nula49.com)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img