spot_img
spot_img

Акција “Гласач”: Двије године и четири мјесеца затвора за изборне преваре

spot_img
spot_img

Тужилаштво Брчко дистрикта БиХ доказало је кривицу Елвира Салетовића (49)* и Санела Пенгића (34)*, оптужених да су прије локалних избора 2020. године припремали извршење кривичног дјела повреде слободе одлучивања бирача.

Након главног претреса пред Основним судом Брчко дистрикта БиХ, они су неправоснажно осуђени на укупно двије године и четири мјесеца затвора. Салетовић је осуђен на годину и четири мјесеца затвора, док је Пенгићу изречена једногодишња затворска казна.

Салетовић и Пенгић процесуирани су под оптужбама да су кандидату једне политичке партије на локалним изборима 2020. године за новац понудили више стотина гласова. Како је наведено у оптужници, они су уочи одржавања избора претходно осмислили и међусобно договорили, те пронашли и удружили се с више њима познатих лица у циљу почињења кривичног дјела повреде слободе одлучивања бирача.

Они се терете да су тим лицима намјеравали понудити накнаду до 50,00 КМ, уз услов да гласају за кандидата политичке партије с којим они претходно постигну договор. Тако су планирали да на дан избора буду присутни на бирачком мјесту на којем ће одређени бирачи гласати, давати им упуте, вршити надзор и контролу њиховог гласања. Пенгић је, затим, ступио у контакт с једним од кандидата за Скупштину Дистрикта од кога су за понуђену куповину 130 гласова преузели износ од 1.300,00 КМ, у апоенима по 10,00 КМ, док би остатак новца преузели након гласања. Уз почетне информације добијене од тог кандидата и Центра за истраживачко новинарство Сарајево, Тужилаштво и Полиција Дистрикта отворили су истрагу и почетком новембра 2020. г. спровели акцију „Гласач“, која је окончана хапшењем и стављањем у притвор Салетовића и Пенгића.

Осумњичени су убрзо оптужени, а након главног претреса пред Основним судом, током којег су доказане оптужбе Тужилаштва, осуђени су за кривично дјело Припремање кривичног дјела (из члана 333 Кривичног закона Брчко дистрикта БиХ). Салетовићу је за ово кривично дјело изречена казна затвора од једне године и четири мјесеца, док је Пенгић осуђен на једногодишњу затворску казну. На ову пресуду Тужилаштво и оптужени могу изјавити жалбу Апелационом суду дистрикта Брчко.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img