Akcija “Cer”: Osumnjičenima pritvor u trajanju od mjesec dana

- Reklama -

Postupajući po prijedlozima Tužilaštva Brčko distrikta Osnovni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor za četvoro lica, uhapšenih prije tri dana, zbog sumnje da su se na prostoru Distrikta bavili nezakonitom nabavkom i prodajom opojnih droga.

Nakon što su otkriveni i primjenom posebnih istražnih radnji nadzirani od mjeseca februara, veći broj osumnjičenih je u utorak, 24.9.2019. godine, lišen slobode u okviru policijske akcije kodnog naziva CER. Tužilaštvo Distrikta ispitalo je trinaestoro osumnjičenih, koji su nakon akcije sprovedeni ovoj instituciji, a za njih šestoro podnijelo je prijedlog Osnovnom sudu Distrikta za određivanje pritvora. Prijedlog je podnesen zbog opasnosti od bjekstva ili ponavljanja krivičnog djela, a za određen broj osumnjičenih i zbog mogućnosti uticaja na svjedoke, saučesnike i prikrivače. Sud je djelimično prihvatio prijedlog Tužilaštva, pa je osumnjičenima D.Š. (30), N.H. (25), A.B. (25) i B.F. (52) odredio pritvor u trajanju od mjesec dana, dok se za lica D.M. (24) i M.I. (24) oglasio mjesno nenadležnim. O prijedlogu za određivanje pritvora za ova lica odlučivat će nadležni sud u Orašju.

- Reklama -

Tužilaštvo sprovodi istrage protiv ukupno 23 lica zbog osnova sumnje da su, od sredine prošle godine, na području Brčko distrikta i susjednih općina, putem organiziranih grupa, vršili nezakonitu nabavku marihuane i amfetamina i njihovu prodaju većem broju lica. Veća količina ovih opojnih droga pronađena je i oduzeta u utorak, tokom pretresa osumnjičenih, objekata i vozila koje koriste, zajedno sa sredstvima za precizno vaganje i pakovanje, novcem od prodaje i automatskim oružjem.

Po određivanju pritvora organizatorima grupa D.Š. i B.F. i njihovim najbližim posrednicima, Tužilaštvo u saradnji s Policijom Distrikta, u okviru kontinuirane borbe protiv narkokriminala, nastavlja intenzivnu istragu neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga (krivičnog djela iz člana 232 stav (2) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) u ovom predmetu. Pored toga, istraga protiv D.Š. vodi se i zbog napada na službeno lice u obavljanju poslova sigurnosti (krivičnog djela iz člana 353 stav (1) Krivičnog zakona) izvršenog prilikom njegovog lociranja. Organima krivičnog gonjenja dvoje osumnjičenih nedostupno je usljed bjekstva, te je za njima pokrenuta policijska potraga.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime