Skupština: Problemi u FZO, problemi u JP Komunalno

Skupština Brčko distrikta nastavila je i okončala 32. redovnu sjednicu razmatranjem preostalih dvadeset devet tačaka dnevnog reda.

Potpredsjednik Skupštine Ivo Filipović smatra da po formi i sadržaju nije bio prihvatljiv Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta za 2021. godinu, ističući da je ta tačka dnevnog reda odložena za naredno zasjedanje na zahtjev predsjednika Upravnog odbora Zorana Tošića, a nakon konsultacija poslanika skupštinske većine.

- Reklama -

Filipović je istakao da u Fondu zdravstvenog osiguranja ima mnogo nedostataka te da će mnogo toga morati da se promijeni u radu te ustanove.

„Zabrinjavajuća je činjenica da se troši mnogo novca na liječenje van Distrikta, a da se pri tome ne pokrivaju troškovi liječenja u nekoj od zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj. Na taj način se diskriminišu osiguranici jer ne mogu birati mjesto i ustanovu u kojoj će se liječiti“, rekao je Filipović.

On tvrdi da, iako su usvojeni izvještaji o radu Upravnog odbora JP „Komunalno Brčko“ u prošloj i prvoj polovini ove godine, te izvještaji o poslovanju i finansijskom poslovanju ovog preduzeća u prvoj polovini 2022. godine, evidentno je da probleme u poslovanju ima i Javno preduzeće „Komunalno Brčko“, te da je za to kriv ne samo menadžment Preduzeća, nego i politika Brčko distrikta koja će morati naći najbolja rješenja za ovo preduzeće.

U nastavku 32. redovne sjednice poslanici su dali saglasnost na Odluku o usvajanju izmjena Finansijskog plana Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta za 2022. godinu i na Odluku o smanjenju kapitala JP „Luka Brčko“ i usvojili su Izvještaj o radu i finansijskom stanju tog preduzeća u prvoj polovini 2022. godine.

U narednu srijedu, 30. novembra 2022. godine, biće održana 33. redovna sjednica. Opširnije na www.skupstinabd.ba.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime