spot_img
spot_img

Усвојен ребаланс буџета Брчко дистрикта за 2022. годину

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

На деветој ванредној сједници Скупштине Брчко дистрикта усвојен је ребаланс буџета Дистрикта за 2022. годину у износу од 27.855.072,51 КМ.

Ребалансом је укупан буџет Дистрикта за 2022. годину повећан на 267.018.339,51 KM.

Предсједник Скупштине Синиша Милић рекао је да је ребаланс одобрен са свих 306 амандмана градоначелника и пет амандмана скупштинске Комисије за буџет, те да пет амандмана опозиције није прихваћено.

Предсједник Милић је напоменуо да je прије коначног усвајања предлог ребаланса био на двомјесечној скупштинској расправи, те да је одржана и јавна расправа на којој су удружења грађана изнијела своје предлоге и сугестије, од којих су неки прихваћени.

Предсједавајући скупштинске Комисије за буџет Срђан Блажић подсјетио је да су ребалансом издвојена средства за капиталне пројекте који се, углавном, односе на изградњу спортских сала, дјечјих игралишта, водоводне, канализационе и путне мреже, те реконструкцију Одјељења педијатрије у Општој болници Брчко.

„Ово је јако добар ребаланс и чини ми се да је ово пут како би у будућности требалo радити. Издвојено је 500.000 КМ за изградњу споменика цивилним жртвама рата, 1. 600.000 КМ за субвенцију електричне енергије за домаћинства, као и 50.000 КМ за субвенцију камате за куповину прве непокретности“, појаснио је Блажић.

Скупштина Брчко дистрикта започела је и 25. редовну сједницу на којој су, у првом читању, усвојени нацрти закона о цивилним жртвама рата и закона о обновљивим изворима енергије и ефикасној когенерацији у Брчко дистрикту о којем ће бити одржана јавна расправа 1. јуна 2022. године.

Предраг Љубојевић, шеф Пододјељења за развој и стратегију комуналних услуга у Влади Дистрикта, рекао је да ће се законом о обновљивим изворима енергије, након ентитета, та област уредити и у Дистрикту што до сада није био случај.

„Планирали смо да грађанима омогућимо уградњу соларних колектора како за производњу електричне енергије тако и за производњу топле воде. Цијене су врло прихватљиве,“ истакао је Љубојевић.

У другом читању усвојене су измјене Закона о стечају и Закона о раду као и измјене и допуне Закона о ревизији јавне управе и институција у Брчко дистрикту, те извјештај о раду Полиције Дистрикта за 2021. годину и Одлука о разрјешењу члана Управног одбора Јавног предузећа „Лука Брчко“.

Одобрене су и одлуке о утврђивању јавног интереса које се односе на:

– изградњу пута поред зграде у МЗ Буквик;
– изградњу пута у МЗ Дубраве;
– изградњу крака улице у МЗ Доњи Брезик;
– изградњу пута у МЗ Рашљани;
– изградњу пута у МЗ Паланка;
– изградњу водоводне мреже у МЗ Рашљани;
– изградњу резервоара за воду у МЗ Рашљани;
– изградњу подземног далековода у стамбеном насељу Српска Варош;
– изградњу канализационе мреже у МЗ Брод.

Наставак 25. редовне сједнице заказан је за четрнаест дана.

 

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img