spot_img
spot_img

Реформе у Брчком ће успјети ако се политика и покровитељство држе подаље од јавне управе

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Брчко је на правом путу, али ће крајњи успјех зависити о правовременом провођењу инфраструктурних пројеката под покровитељством ЕБРД-а и Свјетске банке и фокусираном трошењу буџетских средстава за добробит цијеле заједнице, изјавио је први замјеник високог представника и супервизор за Брчко Мајкл Скенлан.

Супервизор је у уторак посјетио „Комунално Брчко“ гдје је информисан о куповини двије мобилне трафостанице у склопу гранта од 1,5 милиона КМ који је одобрила Скупштина Дистрикта у октобру 2020. Мобилне трафостанице ће побољшати поузданост напајања електричном енергијом у Брчком у случају природних несрећа или других техничких прекида. Из овог гранта ће се такође финансирати полагање кабловских водова од 35kV и 10kV чиме ће се омогућити проширење капацитета луке и потпомоћи даљња пословна улагања.

Укључујући утопљавање три јавне здравствене установе у циљу побољшања енергетске ефикасности у сурадњи са УНДП-ом, ради се о позитивним примјерима како користити ресурсе Брчког за добробит заједнице, додао је супервизор.

Скенлан је такође обавио састанке у Луци Брчко и ЈП „Путеви Брчко“ гдје се разговарало о временском оквиру за комплетирање модернизације луке и обнови приступа за тешки теретни транспорт из Хрватске и шире у брчанску луку преко новог моста Брчко-Гуња.

На састанку са представницима „Studen & Co Holding“ супервизор је информисан о плану спровођења специјалне погодбе између власти Дистрикта и „Studen-а“ која ће омогућити отварање 220 нових радних мјеста у пословној зони Брод, а која је једногласно одобрена прошле седмице у Скупштини Дистрикта.

Супервизор се састао са високим званичницима Владе и Скупштине Дистрикта те је похвалио доношење Стратегије развоја која ће послужити да се осигура транспарентан, неполитичан и равномјеран развој Дистрикта у наредних седам година.

Међутим, убрзана имплементација донаторских инфраструктурних пројеката ће и даље представљати изазов због мањка неопходних техничких и координацијских вјештина у брчанској јавној управи, а привремене мјере којим би се отклониле те мањкавости блокиране су из политичких разлога.

„То мора стати. Међународна заједница је партнер Брчком, али наша способност да помогнемо пружањем стручне и финансијске подршке претпоставља да Брчко континуирано показује политичку вољу да оконча покровитељства како би се посао на реформама могао брзо завршити.“

Стога су међународни партнери Брчког у први план ставили подршку за ефикасан, транспарентан и непристрасан поступак попуњавања Комисије за утврђивање сукоба интереса и Канцеларије за борбу против корупције кроз стручну помоћ ОХР-а и Канцеларије за међународно сузбијање наркотика и проведбу закона Амбасаде САД, нагласио је супервизор.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img