27.855.000,00 KM: Odobren prvi rebalans budžeta za ovu godinu

Na danas održanoj 49. redovnoj sjednici, Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine odobrila je Odluku o rebalansu proračuna Brčko Distrikta BiH za 2022. godinu u iznosu od 27.855.000,00 KM.

Ovo je novinarima saopštenje gradonačelnik Esed Kadrić koji je na konferenciji za medije podsjetio da su sredstva iz rebalansa, između ostalog, planirana za poticaj u poljoprivredi, za eksproprijaciju te za povećanje sredstava za smještaj studenata u studentske domove.

- Reklama -

„Potrebno je istaknuti da smo se opredijelili da osiguramo donaciju za utrošak električne energije aktivnim potrošačima iz kategorije domaćinstva u vidu novčanog transfera prema JP „Komunalno Brčko“ kako bismo dali podršku da u ovom vremenu silnih poskupljenja i subvencionirali struju domaćinstvima. U suradnji s ovim preduzećem napravićemo određene kriterijume za realizaciju tih sredstava i smatramo kako će ovaj vid podrške imati značajan efekat“, kazao je gradonačelnik Distrikta Esed Kadrić.

Za područje sporta i funkcionisanje sportskih kolektiva predviđeno je dodatno izdvajanje sredstava od 1.000.000,00 KM radi saniranja negativnih posljedica s kojima su se suočili sportski kolektivi u protekloj godini. Rebalansom su obuhvaćena sredstva kojim će se supstituirati ljekari koji se nalaze na specijalizaciji, odnosno zaposlenje mladih ljekara do njihovog povratka.

„Nastavljamo sa podrškama u finansiranju Zavoda za planiranje, projektiranje i razvoj Brčko distrikta BiH, Radio-novinsku izdavačku ustanovu „Radio Brčko“ kao i za Razvojno-garantni fond, odnosno Jedinice za implementaciju međunarodnih projekata. U ovom prijedlogu stoji transfer prema Fondu zdravstvenog osiguranja za nabavku senzora za mjerenje šećera za osobe oboljele od dijabetesa“, dodao je Kadrić.

U izmjene proračuna uvrštena su sredstva za program subvencionisanja dijela kamata za kupovinu prve nekretnine, rekonstrukciju odjela pedijatrije, izgradnju nedostajućih sportskih dvorana za osnovne škole.

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime