256.239.993 KM: Usvojen budžet Brčko distrikta

Skupština je danas na vanrednoj sjednici usvojila budžet Brčko distrikta BiH za 2020. godinu u iznosu od 256.239.993,00 KM kao i Zakon o izvršenju budžeta po hitnom postupku.

Predsjednik Skupštine Esed Kadrić rekao je da je privremeno ograničenje u izvršenju određenih rashoda u Zakonu o izvršenju budžeta obezbijedilo da se ne mogu trošiti grantovi koji nemaju zakonsko uporište kao i materijalna sredstva u iznosu od preko 60 odsto.

– To znači da smo praktično zakonom onemogućili realizaciju iznosa od 35 miliona KM koji će nam trebati za sektor zdravstva i podršku privredi zbog posljedica izazvanih pandemijom virusa korona. Sa usvojenih pet amandmana omogućili smo realizaciju do sada utrošenih sredstava od strane Kriznog štaba i Vlade Brčko distrikta. Za potrebe Inspektorata Kancelariji gradonačelnika je na raspolaganje stavljeno 438.750 KM i još 1.000.000 KM za operativno postupanje gradonačelnika prilikom donošenja mjera na Kriznom štabu – rekao je predsjednik Kadrić.

Istakao je da je obezbijeđeno i 100.000 KM Odjeljenju za javnu bezbjednost za angažovanje nevladinih organizacija, prije svega Crvenog krsta, u borbi protiv virusa korona. Za materinski dodatak izdvojena su nedostajuća sredstva u iznosu od 1.172.000 KM, a 1.700.000 KM obezbijediće se na poziciji rezervi budžeta za realizaciju odluka koje se budu donosile u periodu borbe protiv virusa korona.

– Savjesno i odgovorno smo pristupili usvajanju budžeta, uvažavajući trenutak u kome se nalazimo i donijeli smo budžet u kome obezbjeđujemo dodatnih 35 miliona KM u kojima će Vlada Skupštino ponuditi kvalitetne programe borbe za radna mjesta u privrednim subjektima na području Brčko distrikta. Do tada imamo sasvim dovoljno sredstava za osnaživanje zdravstvenog sektora i dodatnih sredstava za nabavku medicinske opreme – istakao je predsjednik Kadrić.

Na vanrednoj sjednici Skupštine data je saglasnost na Odluku o visini osnovice za obračun plata zaposlenih u organima javne uprave i institucijama, Policiji Brčko distrikta i korisnika budžetskih sredstava u Skupštini, Izbornoj komisiji i Kancelariji za reviziju javne uprave i institucija Brčko distrikta za 2020. godinu. Saglasnost je data i na Odluku o visini osnovice za obračun plata zaposlenih u pravosuđu izuzev za nosioce pravosudnih funkcija čiju visinu utvrđuje Visoki sudski i tužilački savjet BiH.

Visina osnovice za obračun plata utvrđena ovim odlukama je 652,20 KM i to je prema riječima Mate Lučića, direktora Direkcije za finansije ista osnovica koja je vrijedila za period od 1. jula do 31. decembra prošle godine.

– Na ovaj način smo na troškovima plata uštedjeli 2.452.876,74 KM, a to znači da nema povećanja ali za sada ni smanjenja plata u organima uprave i ostalim pomenutim institucijama – rekao je Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije.

Skupština je usvojila Nacrt zakona o dopuni Zakona o inspekcijama Brčko distrikta BiH po hitnom postupku. Dopunama ovog zakona omogućava se angažovanje svih inspektora Inspektorata bez obzira na stvarnu i funkcionalnu nadležnost u slučaju posebnih okolnosti, proglašenja vanrednog stanja ili prirodne nesreće. Time se omogućava rješavanje problema nedovoljnog broja sanitarnih ili tržišnih inspektora nakon donošenja Odluke o proglašenju ugroženosti stanovnika Brčko distrikta i Odluke o proglašenju stanja prirodne nesreće zbog korona virusa COVID-19.

Poslanici su razmatrali Informaciju o mjerama za sanaciju šteta u privrednim subjektima Brčko distrikta BiH nastalih ograničenjem rada zbog pandemije izazvane virusom korona. Zaključeno je da u skladu s diskusijama poslanika iz uz pomoć Komisije za ekonomski razvoj i poljoprivredu Vlada pripremi program mjera koji će biti dostavljen Skupštini na razmatranje i usvajanje.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime