spot_img
spot_img

Зидаре тешко наћи и за дневницу од 100 КМ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Керамичари, зидари, молери, вариоци, водоинсталатери, месари и возачи, само су неки од радника којих и даље недостаје на тржишту рада у БиХ.

Како кажу наши саговорници, разлог недостатка занатлија је то што се мало тог кадара школује и што је велики број обучених занатлија отишао у иностранство у потрагу за бољом платом.

Лазо Шешић, предсједник Занатско-предузетничке коморе РС, казао је да се не усмјеравају довољно дјеца на занате.

“Сви желе да њихова дјеца буду директори, правници, док на занатска занимања ријетко ко упућује своје дијете”, казао је Шешић.

Према његовим ријечима, у данашње вријеме занатлија је господин човјек, јер велики дио посла раде машине.

“Међутим, треба знати управљати машинама, не можемо вршити преквалификацију неког од 50 година и да он буде добар керамичар, прво мора изучити занат”, казао је Шешић.

Да смо дошли у ситуације да се занатлије попут керамичара, вариоца, месара, траже свијећом, каже и Јован Братић, директор Занатско-предузетничке коморе РС.

“Занатство на нашем подручју нестаје и због тога долази до поскупљења, што би требало да буде мотивација дјеци да уписују занатске дјелатности, јер је у њима будућност”, казао је Братић за “Независне”.

Као разлог мањак занатлија на домаћем тржишту Братић истиче да радници одлазе у иностранство, гдје су, такође, дефицитарни, а знатно боље плаћени него у БиХ.

“Зидари, водоинсталатери, молери и сви други занати су тражени у цијелом свијету, не само код нас, јер једноставно занатлија нема и потражња за њима је све већа. Молери или зидари данас се не могу наћи за дневницу испод 100 КМ, а раније је била 50 КМ”, испричао је Братић.

Навео је да је тешко наћи керамичара који ће да ради испод 15 КМ по квадрату, а ранијих година је то износило и по осам КМ.

Према његовим ријечима, што се тиче РС, највише недостаје варилаца, тесара, зидара, механичара, токара…

“Нама сад фали и кувара и конобара, јер нам је Хрватска покупила све те сезонске раднике, који су тамо добро плаћени”, прича Братић.

Како каже, да би послодавци у свим областима задржали раднике мораће да подигну плате, иначе ће морати да затварају своје фирме, јер ће остати без радног кадра.

Кемал Исановић, секретар Обртничке коморе Кантона Сарајево, за “Независне” је казао да ФБиХ има проблема с недостаком занатлија. И оно мало што их има, додаје, тешко је доћи до њих, јер су веома тражени и презаузети.

“Није битно да ли се ради о већем или мањем граду, зантлије је веома тешко наћи”, истиче Исановић и додаје да фали свих кадрова занатлија.

Да је евидентно да имамо проблем с недостатком радне снаге у тим областима, потврдио је и Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца РС.

“Разлог мањка занатлија је то што се мало ученика уписује на занате, али су и доста мање плате, те оног тренутака када тешки рад буде плаћен као неки други – онда ће ђаци уписивати та занимања”, казао је Тривић и додао да је евидентно да недостак радне снаге диже цијене рада.

Истиче да ће, уколико се не буде школовало више кадра за занатлије, у неком будућем времену бити боље плаћен зидар него доктор.

Керамичар Асим Сушић из Сарајева, који своје услуге нуди путем огласа, каже да постављање керамике по квадрату кошта 15 КМ те да има пуне руке посла.

“Не могу ни постићи све послове за које ме зову људи”, каже овај Сарајлија.

 

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img