spot_img
spot_img

Žestoke reakcije na najave iz Sarajeva: Trupe stižu kada Zvizdić bude šef NATO-a

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Raspoređivanje NATO trupa u Brčko distriktu može se desiti jedino kada Denis Zvizdić bude komandant te alijanse. Pošto se to neće nikada dogoditi, od njegovih najava nema ništa.

Poručio je to predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić, reagujući na najavu predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH Denisa Zvizdića (NiP) o raspoređivanju NATO trupa u Distriktu.

– Svojevremeno u jeku globalne krize kada je počeo rusko-ukrajinski sukob, isto tako po pozivu iz Sarajeva, jedna zvanična delegacija zapadne vojne alijanse iz Brisela na čelu sa zamjenikom komandanta, boravila je u Brčkom. S njima sam razgovarao i tada su iz NATO-a konstatovali da nemaju pojma šta bi trupe radile u Brčkom, osim što bi možda rastjerivale potencijalne investitore i svjedočile tome kako je ovo samo jedna neodrživa zemlja – rekao je “Glasu Srpske” Milić, koji je i predsjednik SNSD- a Brčko.

Dakle, naglašava Milić, Zvizdić spominje nešto što se neće desiti.

– To ima toliko izgleda da se desi u Brčkom koliko i on ima šansi da bude komandant NATO-a – zaključio je Milić.

Dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Banjaluka Slobodan Župljanin rekao je da izjave Zvizdića nisu ništa drugo do čvrsti koraci koji vode ka nestanku BiH.

– Niko više nego Zvizdić, SDA i neki drugi politički faktori u Sarajevu ne mogu doprinijeti nestanku BiH. Dakle, takva prijetnja je nesuvisla, smiješna, politički diletantska. Prizivanje stranog faktora na vojnu intervenciju u BiH je samo dokazivanje i pokazivanje nemoći – rekao je “Glasu Srpske” Župljanin.

Dakle, podvukao je on, Republika Srpska ima svoju teritoriju, narod, utvrđenu entitetsku liniju, preko koje prema Ustavu BiH i Dejtonskom mirovnom sporazumu, ne može niko preći i proći bez saglasnosti Republike Srpske.

– To su ništa drugo do šuplje priče koje zaista treba da nas opomenu još jednom da vidimo kako ćemo u budućnosti kreirati naše politike i kako ćemo učiniti to da Republika Srpska bude što je moguće bezbjednija, odnosno da njen narod bude bezbjedan. Priče, želje i snovi kojekakvih Zvizdića govore dakle samo o tome da je predsjednik RS Milorad Dodik u pravu kada kaže da je BiH nemoguća država – rekao je Župljanin i zaključio da je BiH nemoguća s političarima poput Zvizdića, a moguća samo s onakvim politikama koje stalno šalje RS, a to je Dejtonska i Ustavna BiH.

Zvizdić je izjavio da je jedan od najboljih odgovora na prijetnju secesijom raspoređivanje EUFOR-ovih ili NATO vojnika u Brčko. Kako on tvrdi, to bi bio trenutak buđenja iz sna o nezavisnosti Republike Srpske.

Izetbegović

I lider SDA Bakir Izetbegović ranije je najavljivao da bi NATO i EUFOR, u skladu sa svojim mandatom, trebalo da povećaju broj vojnih trupa u BiH, a posebno u Brčkom. I tada mu je iz Srpske poručeno da on ne može odlučivati o NATO trupama te da gubi samo vrijeme na nebulozama.

 

 

 

 

(glassrpske.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img